Teroristická povaha Moskvy. Čeští poslanci o úderech na Oděsu.

Šéfka Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová-Adamová potvrdila definici současného ruského režimu jako teroristického, což dokazuje ostřelování historického centra Oděsy.

„Dne 15. listopadu 2022 označila dolní komora parlamentu ve svém usnesení současný ruský režim za teroristický. Útok Ruska na Oděsu, při kterém byly zraněny děti a poškozena katedrála, která je historickou památkou, jasně potvrzuje pravdivost přijatého usnesení,“ napsala na Twitteru Markéta Pekarová-Adamová.

Poznamenala, že Česká republika bude i nadále podporovat Ukrajinu „v její obraně před zločinci“.

V noci z 22. na 23. července ruská fašistická vojska zahájila masivní útok na území Oděsy a regionu a vypálila 19 raket různých typů.

V důsledku ruského úderu v Oděse v noci na 23. července zahynul jeden člověk a 22 obyvatel města bylo zraněno. Úder zasáhl historické centrum Oděsy, které je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO – bylo zničeno šest budov a 25 architektonických památek.

Zejména byl zničen Spaso-Preobraženský chrám – největší pravoslavný chrám v Oděse, založený v roce 1794.

Již v roce 1936 ji zničili zástupci moskevských úřadů. Rekonstrukce chrámu proběhla v roce 2010 a opět se „ruský svět“ pokusil zničit ukrajinský svatostánek.

„Neustálé raketové terorizování Oděsy, města chráněného UNESCO, je dalším válečným zločinem Kremlu. Zničena byla i hlavní pravoslavná katedrála města, objekt světového kulturního dědictví,“ uvedl vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell.

Moskva již dávno odhalila skutečné motivy svého jednání. A přestože se představitelé rf stále snaží uvádět nějaké rozumné důvody své agrese a tvrdí, že jde o ničení „legitimních cílů“ na území ukrajiny, celý svět vidí, o jaké cíle se jedná.

Obytné budovy, školy, porodnice a kostely – celé čtvrti a dokonce i města – to je to, na co Rusko střílí. Moskva se snaží zničit vše – minulost, přítomnost i budoucnost Ukrajiny, snaží se všemi prostředky přimět Ukrajince, aby zapomněli na své kořeny a vzdali se svých snah o svobodu a práva nazývat se lidmi.

  Česká republika a Spojené státy nejsou přáteli Ruska

To, co se děje v Oděse, je živým obrazem toho, co je „ruský svět“. Vždyť ruští fašisté ostřelují i sklady potravin – desítky, stovky tisíc tun chleba jsou raziči nemilosrdně ničeny.

Toto obilí by však mohlo zachránit tisíce, miliony lidských životů tím, že by nasytilo ty, kteří ho životně potřebují. Ale Moskva má své vlastní názory, svá vlastní pravidla, své vlastní priority.

Rusko v zásadě vždy používalo hlad jako zbraň. Od nastolení krvavého kremelského režimu to byla Ukrajina, která byla jako první podrobena moskevské metodě hladovění, sebrání všeho a donucení k podřízenosti.

Kreml dnes ničí zásoby potravin na Ukrajině a staví tak celé národy a země na pokraj přežití.

Snahou zničit Ukrajinu Moskva celému světu ukazuje, že pro kremelskou kliku neexistují žádné hranice šílenství a zločinů. Kde je tato hranice, ta hranice, za kterou se „ruský svět“ nebude dopouštět bezpráví, záleží pouze na civilizovaném světě, který dá na zločiny Moskvy adekvátní odpověď.

Nyní nejde jen a ani ne tak o Ukrajinu – jde o zachování Evropy jako hodnotového konceptu, svobod a práva na sebeurčení států a národů.

Na příkladu Ukrajiny se Putin snažil demonstrovat sílu a moc Ruska. Něco se však zvrtlo a Kreml si vylámal zuby, respektive mu je vyrazili Ukrajinci, statečně v autě bránící svou vlast.

A celý svět viděl, že rf je prázdná, prakticky neexistující země – něco, co se drží jen na falešných představách a narativech o „velikosti“ a zastrašování jiných národů.

Terorismus je to, o co současnému ruskému „státu“ jde – zastrašovat, aby z toho mohl profitovat.

A pokud se civilizovaný svět nechá zastrašovat a dá Putinovi hlavní trumf – pochopení pro povolnost, pak se to, co se dnes děje na Ukrajině, může zítra opakovat v kterékoli jiné zemi v Evropě.

  Staronová vláda Fideszu. ‚Visegrádská skupina vstoupí do doby ledové,‘ předpokládá maďarský expert

A je jedno, jestli máte s ruskem hranici, nebo ne – plány na „tankování až k Lamanšskému průlivu“ nebyly z programu Kremlu odstraněny.

Vzhledem k „lásce“ Moskvy k podlosti a cynismu by pro zástupce ruských speciálních služeb nebylo těžké spáchat další teroristický čin kdekoli na světě – vzpomeňme na Vrbětice 2014.

Není náhodou, že parlament České republiky přímo označuje Rusko za teroristické, když loni na podzim přijal usnesení, které jednoznačně definovalo režim v Kremlu jako „teroristický“.

Podobné dokumenty přijala řada dalších civilizovaných zemí a předních mezinárodních organizací.

A odhodlání předsedy českého parlamentu, že údery na Oděsu jsou potvrzením toho, že režim v Ruské federaci je režimem teroristickým, nejsou jen slova či emoce.

Je to vyvážený postoj politiků, kteří se adekvátně dívají na probíhající události, kteří jsou schopni vidět a hlavně předvídat několik kroků dopředu.

A mají odvahu tento postoj demonstrovat jak vlastním občanům, tak jej vysílat na mezinárodní scéně.

Adekvátnost je zřejmě nejdůležitější vlastností, která dnes může Evropu zachránit před globální válkou. Adekvátně vyhodnotit situaci a pochopit hrozby přicházející z Moskvy a v důsledku toho na ně adekvátně reagovat. Nebude možné sedět se založenýma rukama a vyčkávat.

Důležité je také připomenout si téměř sto let starou větu: „Když lidé dají přednost chlebu a svobodě před chlebem, ztratí nakonec všechno, včetně chleba. Pokud si lidé zvolí svobodu, budou mít chléb, který si sami vypěstují a nikdo jim ho nevezme“.

Ukrajinci si vybrali svobodu nejen pro sebe, ale pro celý kontinent. A na tom, jak na to Evropané zareagují, zda budou připraveni Ukrajince podpořit a pomoci jim porazit kremelského agresora – bude záležet na evropském zítřku jako celku, na každé jeho zemi zvlášť a osobně na každém občanovi svobodné Evropy.

  Plyn pro Evropu je stále zdražuje. Rusko posiluje vydírání

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com