Miloš Zeman se stále léčí na JIP – dojde k aktivaci článku 66?

ČTK

Česká republika momentálně zažívá bezprecedentní situaci. Prezidenta Miloše Zemana trápí zdravotní problémy již delší dobu, po volbách do Poslanecké sněmovny se ovšem jeho stav zhoršil a musel být na doporučení svého lékaře převezen do Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Zemanův zdravotní stav se zhoršoval již před volbami, prezidentská kancelář ani mluvčí Jiří Ovčáček však o problémech prezidenta veřejnost dostatečně neinformovali. Do poslední chvíle tak vůbec nebylo jasné, kde nakonec prezident České republiky odevzdá svůj hlas v parlamentních volbách. Nakonec tak učinil na zámku v Lánech do přenosné volební urny.

Návštěva Radka Vondráčka vyvolala kontroverze

Ihned po volbách byl Miloš Zeman převezen do Ústřední vojenské nemocnice v Praze na jednotku intenzivní péče. Ačkoliv se prozatím sestavování vlády bez činnosti prezidenta obejde, veřejnost si přála vědět, zda je Miloš Zeman schopen i nadále vykonávat úřad nejvyššího státního činitele, který je mimo jiné velitelem ozbrojených sil.

Z Hradu se však neozývalo nic než pouhé mlčení. Není divu, že se právě kvůli nedostatku informací začaly mezi novináři šířit nejrůznější spekulace o zdravotním stavu prezidenta. O to více ve chvíli, kdy prezident po návštěvě předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka přímo z JIP svolal schůzi dolní komory Parlamentu.

Právě tato návštěva se stala velmi kontroverzní. ÚVN se následně ohradila proti bezohlednému chování kanceláře prezidenta republiky a uvedla, že nechá prezidentův pokoj hlídat policií. Policie také začala vyšetřovat případné padělání podpisu na veřejném dokumentu.

Policie šetří trestné činy proti republice

Ačkoliv i prezident má právo na své soukromí, veřejnost by o jeho zdravotním stavu měla být přiměřeně informována, a to alespoň do té míry, aby bylo jasné, zda je schopen vykonávat svou práci. Předseda Senátu Miloš Vystrčil proto požádal o tyto informace ÚVN. Na pondělní tiskové konferenci poté Senát oznámil, že dle lékařů Zeman není schopen plnit své povinnosti plynoucí z pozice prezidenta republiky.

  Český ministr zahraničí odsuzuje prohlášení čínského velvyslance o bývalých sovětských republikách

O tom, že výkon prezidentské funkce není slučitelný s momentálním zdravotním stavem Miloše Zemana, byl jeho kancléř Vratislav Mynář informován již před tím, než k jeho lůžku přivedl Radka Vondráčka. Policie tak na to konto zahájila šetření trestného činu proti republice.

Jelikož je zřejmé, že se Zemanovi po zdravotní stránce nedaří již delší dobu, je otázkou, jak dlouho případně prezidentovo okolí mohlo zasahovat do věcí, které jim ani zdaleka nepřísluší.

Vratislav Mynář byl několikrát trestně stíhán, navíc stále nezískal prověrku potřebnou pro svou funkci. Dalším z prezidentových mužů je Martin Nejedlý s jasnými vazbami na Rusko, který ještě před pár dny neoprávněně využíval diplomatický pas. Pokud by si tito muži přisvojili některé z pravomocí prezidenta, hrozilo by jim několik let vězení.

Senát chce aktivovat článek 66

Situace kolem prezidenta republiky, který se stále léčí na jednotce intenzivní péče, se zamotává každým dalším dnem. Senát již proto deklaroval, že vzhledem k informacím od ÚVN přistoupí k aktivaci článku 66, tedy dočasnému zbavení prezidenta jeho pravomocí.

V Senátu mají demokratické strany pohodlnou většinu na to, aby článek 66 odhlasovaly. Ten však poté musí ještě schválit Poslanecká sněmovna. V jejím současném složení by aktivaci článku pravděpodobně blokovali poslanci hnutí ANO a SPD. Pokud však dojde k hlasování během zasedání nové sněmovny, demokratické koalice článek 66 aktivují.

Předčasné volby se mohou konat do 90 dnů

Článek 66 zbavuje prezidenta pravomocí pouze dočasně. V případě, kdy se post prezidenta republiky předčasně uvolní (úmrtí, velezrada…) vyhlásí předseda Senátu do 10 dnů termín nových voleb, které se musejí konat do 80 dnů.

O tom, kdo by mohl být příštím prezidentem se již nyní spekuluje. Je velmi pravděpodobné, že se o post bude ucházet také Andrej Babiš, který by tak získal imunitu před stíháním kvůli Čapímu hnízdu, případně kvůli nedávné kauze s offshory. Ve veřejném prostoru zaznívají také jména jako Petr Pavel, Alena Schillerová, Danuše Nerudová nebo Miroslava Němcová z ODS.

  Odbočka do nikam aneb Moskva hledá východisko ze slepé uličky.

Autor: Aneta Šmejcová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com