Český ministr zahraničí odsuzuje prohlášení čínského velvyslance o bývalých sovětských republikách

Český ministr zahraničí Jan Lipavský odsoudil nedávné prohlášení čínského velvyslance ve Francii Lu Shae o bývalých republikách Sovětského svazu. Lipavský na tiskové konferenci konané před začátkem jednání ministrů zahraničí EU označil prohlášení za „zcela, zcela nepřijatelné“.

Prohlášení Lu Shae, které bylo učiněno v rozhovoru pro francouzský televizní kanál 21. dubna, vyvolalo mezi evropskými lídry pobouření. Velvyslanec se vyjádřil ke statutu Krymu a uvedl, že „ani země bývalého SSSR nemají skutečný status podle mezinárodního práva, protože neexistuje žádná mezinárodní smlouva, která by specifikovala jejich status suverénních států“.

V reakci na kontroverzi zaslala skupina 80 poslanců Evropského parlamentu (EPS) dopis francouzské ministryni zahraničí Catherine Colonnové s žádostí, aby byl čínský velvyslanec v souvislosti s jeho výroky prohlášen za personu non grata.

Lipavskij na podporu Ukrajiny zdůraznil, že „bezpečnost Ukrajiny je bezpečností Evropy“. Vyjádřil také svou podporu přijetí Gruzie do Evropské unie.

Téma evropské bezpečnosti bude tématem jednání na ministerské schůzce. Přestože Čína není členem EU, její vztah s blokem je v posledních letech stále důležitější. EU obvinila Čínu z porušování lidských práv, zatímco Čína kritizovala zasahování bloku do jejích vnitřních záležitostí.

Kontroverze kolem Lu Shaeova prohlášení je jen poslední z řady napětí mezi Čínou a Západem. EU kritizovala jednání Číny s etnickými menšinami v Sin-ťiangu a v reakci na to uvalila sankce na čínské úředníky a subjekty. Čína zase obvinila EU ze zasahování do jejích vnitřních záležitostí a uvalila sankce na evropské úředníky a subjekty.

Autor: Dana Markova

  Evropská budoucnost Ukrajiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com