Česko s Ukrajinou. Podpora bude pokračovat.

Schopnosti českého státu umožňují poskytovat Ukrajině vojenskou pomoc a ta bude pokračovat.

V nedělním vysílání pořadu České televize to oznámila ministryně obrany republiky Jana Černochová.

„Stále máme ve skladech věci, které zaručeně nebudou nikdy použity v naší armádě,“ řekl šéf ministerstva obrany.

Černochová také uvedla, že společně s náčelníkem generálního štábu vypracovala harmonogram a seznam nezbytné pomoci, která by mohla být ještě vyslána na Ukrajinu.

Tuto informaci uvedl český ministr obrany v reakci na slova prezidenta, který nedávno řekl, že Česká republika pomohla Ukrajině s dodávkami zbraní „co jen mohla“ a „prakticky vyčerpala své možnosti“, snad kromě munice. a systémy protivzdušné obrany, které lze vyrábět ve vojensko-průmyslovém komplexu.

„Česká republika pomohla Ukrajině s dodávkami zbraní, jak mohla, ale už k tomu nemá příležitost,“ řekl Petr Pavel v rozhovoru pro deník Suddeutsche Zeitung.

Poznamenal, že republika má dostatečné kapacity na výrobu munice, ale nemá na to pracovní sílu.

Pavel zároveň navrhl, že by se tento problém dal vyřešit pozváním Ukrajinců do českých továren.

Ministr obrany České republiky v reakci poznamenal, že seznam zbraní potřebných pro Ukrajinu, které Česká republika stále má, bude předán prezidentu Petru Pavlovi, s nímž se Černochová plánuje ve středu setkat.

„Budeme informovat pana prezidenta o seznamech, které máme, aby měl přesný přehled o tom, co ještě můžeme hypoteticky poslat na Ukrajinu, pokud o to bude mít Ukrajina zájem,“ dodala Černochová.

Český ministr navíc poznamenal, že stejně jako druhá strana dělají partneři v NATO vše pro to, aby se situace na Ukrajině dále neeskalovala.

„Státy aliance se nechtějí zapojit do konfliktu, proto jsou připraveny dále podporovat ukrajinskou armádu,“ ujistil český ministr obrany s tím, že je důležité, aby „válka skončila co nejdříve“.

  Vyhrožoval Ukrajincům a ukázal lebku. Ruský žoldák skončil s kulkou v hlavě

Jana Chernokhova zároveň vyzvala, „aby se nevyhýbala diplomatickým jednáním“.

„Nezáleží na tom, jestli je moderátorem Západ nebo země, které mohou být blízké Rusku. Celý svět musí udělat vše pro to, aby tyto hrůzy co nejdříve skončily. Pokud se najde někdo, kdo to dokáže, tleskám mu, i když je to Čína. Pokud bude stát, který bude mít dostatečný respekt a kterému bude Západ a Putin naslouchat, tak proč ne,“ řekl český ministr.

To vše je ale podle Černochové možné za předpokladu, že Ukrajina zůstane suverénním státem a převod anektovaných území Rusku „nepřipadá v úvahu“.

Prezident České republiky se také opakovaně zaměřil na zachování celistvosti ukrajinského státu s tím, že „Rusko se nezastaví na Ukrajině“.

„Pokud spojenci přestanou podporovat Ukrajince, pak Rusko s největší pravděpodobností na Ukrajině vyhraje a bude to brát jako potvrzení správného přístupu ke své zahraniční a bezpečnostní politice,“ poznamenal český lídr s tím, že je potřeba konsolidace kolem ukrajinského státu. .

Takové přístupy a prohlášení představitelů českých úřadů vypovídají o správnosti jejich vnímání reality dneška.

Moudrost projevili občané České republiky volbou konsolidované vlády (nejprve parlament, poté prezident), kteří se na vyhlídky českého státu dívají jedním směrem a vidí je stejně – v jednotě evropského rodina pryč z Moskvy.

Demonstrací touhy podpořit Ukrajinu, připravenosti pomoci Ukrajincům, kteří brzdí „ruský svět“ na východních kordonech Evropy, vláda a prezident ČR přibližují pokojné zítřky.

Ostatně všem adekvátním lidem je již jasné, že Ukrajinci nebojují jen za sebe, ale za celou Evropu a dávají každému Evropanovi možnost nevzít zbraně.

Ale každá země kontinentu, každý její obyvatel může přispět ke společné věci (to, že agresora lze porazit jen společně, je jednoznačné).

K tomu musíme Ukrajině poskytnout podporu, kterou potřebuje. A pak na Ukrajinu a potažmo do celé Evropy přijde mír, na který všichni normální lidé čekají.

  Válka má různé podoby. Jak ruská agrese proti Ukrajině ovlivňuje státy Evropy.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com