Moskva na prahu revoluce. Kremlský trůn byl otřesen.

archiv.ihned.cz

Poprvé za léta Putinovy ​​vlády, a to jsou více než dvě desetiletí, začali představitelé ruských „elit“ mluvit o možné změně ve vedení Kremlu.

Takovou informaci zveřejnil americký „The Washington Post“, vzápětí upřesnil, že nikdo nemůže říci, jak a kdy se tak může stát.

„Začali jsme vstupovat do revoluční situace. Každý čeká něco jiného, ​​než co se děje nyní: jiné vedení, jiná válka. Jestřábi chtějí tvrdší akci. Holubi válku vůbec nechtějí. Je čas na změnu politického systému. Ale jak se to stane, nevím, “uvedl zdroj publikace, který si přál zůstat v anonymitě.

Poznamenal, že zástupci podnikatelských elit a dokonce i vysoce postavené zdroje u moci „jsou zdrceni a deprimováni současnou situací a jsou v očekávání zhoršujícího se politického a ekonomického klimatu“.

Sankce stále více zasahují ruskou ekonomiku, což již vedlo ke škrtům v rozpočtu. Kremelská klika však horlivě ujišťovala své obyvatele, že sankce pouze posílí ekonomickou sílu státu.

Další ranou bude zavedení cenového stropu pro ruskou ropu – jeden z hlavních zdrojů doplňování ruské státní pokladny.

Zároveň se podle mluvčího každá negativní zpráva „z frontové linie“ o válce na Ukrajině stává novou ranou pro ruskou ekonomiku.

„Celý byznys trpí tím, co se děje. Všichni zmrazili své investiční plány,“ řekl.

Potvrzují to i další zdroje. Zejména se uvádí, že dřívější názor na možnost Ruska přesměrovat obchodní toky ze Západu přes Čínu, Kazachstán a Indii byl rychle rozptýlen – Kazachstán začal blokovat dodávky evropského zboží do Ruska a Číňané zase také začal zastavovat některé dodávky.

„Všichni jsou velmi naštvaní.“ Nálada je velmi špatná,“ řekl další vysoký ruský obchodník, který si rovněž nepřál být jmenován.

A dokonce ani eskalace na Ukrajině, způsobená raketovými útoky na mírumilovná města v sousední zemi, která byla navržena k potlačení ruské nespokojenosti s ústupem ruské armády, pravděpodobně nebude mít dlouhodobý efekt, tvrdí představitelé a podnikatelé.

  Zbraně pro Ukrajinu. Měla by Evropa pokračovat?

Mimochodem, vládní představitelé otevřeně prohlašují, že Rusko prostě nemusí mít dost raket na dlouhé vojenské tažení. Tady je – pochvalná „druhá armáda světa“ – armáda „velkého“ Ruska.

„Vyrábí se, ale mluvíme o jednotkách nových raket. A staré rezervy docházejí,“ říká úředník.

Účastníci rozhovoru si jsou jisti, že „vojenské nebo politické vítězství Ruské federace je nemožné“. Zároveň ale poznamenávají, že „ztráta Moskvy je nemožná.“

„Změnilo se to v šachovou situaci známou jako zugzwang, kde je každý krok horší než ten další a není možné se nepohnout,“ řekl zdroj listu Thé Washington Post.

Ruský představitel také ujišťuje, že optimismus léta, kdy mnozí v elitě země věřili, že „vše obrátíme a najdeme cestu ven“, se zcela vypařil.

„Lidé vidí, že neexistuje žádná budoucnost. Nucená mobilizace už zasadila Putinově popularitě ránu, a až se z fronty začnou vracet mrtvoly záložníků, může se situace ještě zhoršit,“ domnívá se moskevský podnikatel a předpovídá, že „za pár měsíců bude mít Rusko velmi negativní dynamiku. z hlediska veřejného mínění.“

Snad jedním z nejdůležitějších bodů toho, co řekl, je, že podle úředníka jen málo lidí v Moskvě věří, že se Putin odváží zahájit taktický jaderný úder.

„V tomto případě mu nezbudou žádné karty a Čína to může zablokovat,“ začal náhle Rus vidět jasně.

Situace v Rusku je rozhodně kritická – vidí to celý svět, je na pokraji revoluce. Teď je ale otázka jiná – kdo z nich vyjde jako vítěz?

A zde se ukazuje pozice Spojených států, které nechtějí Putina eliminovat. Ostatně mnoho lidí po celém světě si už dlouho klade otázku – proč je Biden tak loajální k současnému kremelskému režimu.

A jak jinak lze nazvat kroky americké administrativy, která s bezvýhradnou podporou Kyjeva, jak politickou, tak vojenskou, stále nevykazuje vůči kremelskému Führerovi osobně rigiditu.

  Zdraví prezidenta. O čem Pražský hrad mlčí?

Po odhaleních ruských představitelů a podnikatelů, které zveřejnil The Washington Post, lze předpokládat, že Bílý dům pochybuje o nutnosti eliminovat hlavního kremelského schizofrenika.

Pokud se totiž v důsledku revolučních událostí v Moskvě (a jinak se Putin trůnu nevzdá) dostanou k moci jestřábi, bude situace ještě horší než u současné vládnoucí kliky.

To může být mimochodem jeden z Putinových trumfů při jednáních s Bílým domem, která nepochybně probíhají v zákulisí. A pak, současná hlava Ruské federace, pro Spojené státy nevypadá tak strašně.

Jiná věc je, pokud ho nahradí „holubi“, kteří obecně válku nechtějí. Zdá se ale, že Bílý dům nemá žádné záruky pro realizaci právě takové možnosti.

Vše výše popsané je samozřejmě jen předpoklad, bez požadavku na jedinečnost. Ale to, co se děje kolem kremelských věží, je poněkud zvláštní, stejně jako reakce Bílého domu.

Odpovědi na otázky dá jen čas. Mezitím v Moskvě přichází revoluce. Symbolicky chtěl Putin zničit ukrajinský lid a připojit to, co zbylo, Rusku, na oslavu 100. výročí vytvoření SSSR.

Místo toho ale možná dostane jiný dárek – revoluci. Pravda, uplynulo 105 let od doby, kdy Rusko naposledy vědělo. Datum samozřejmě není kulaté, ale dárek bude pro diktátora neméně „příjemný“.

Navíc odpočítávání gratulací je již nastaveno na 8. října – z Krymského mostu. Mimochodem, právě začátkem listopadu bude Ruská federace slavit výročí bolševického převratu, poeticky nazývaného v Rusku revoluce. Symbolicky ovšem.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com