Lukašenko něco chystá. V Bělorusku posílily bezpečnostní složky

Bělorusko posílilo pravomoci bezpečnostních složek, aby byly schopné předcházet provokacím ze strany sousedních zemí nebo na ně reagovat. Ruskému listu Izvestija do řekl běloruský ministr zahraničí Uladzimir Makej. Uvedl také, že v zemi byl zaveden režim protiteroristické operace.

„Měli jsme informace, že některé sousední země plánovaly provokace, šlo o snahu zmocnit se určitých částí běloruského území,“ řekl bez dalších podrobností Makej. Agentura Reuters k tomu napsala, že ani ministerstvo zahraničí ani kancelář běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka zatím nereagovaly na její žádost o potvrzení jeho tvrzení.

Běloruské bezpečnostní složky v rámci režimu protiteroristické operace získávají větší pravomoci, včetně možnosti zadržení s cílem ověřit totožnost nějakého člověka, vydání zákazu opouštění daného místa, odposlouchávání a kontroly všech typů komunikace a neomezeného přístupu agentů na jakákoliv místa.

Reuters uvádí, že pozornost Ukrajiny a Západu tento týden vzbudila zvýšená vojenská aktivita v Bělorusku, což lze chápat jako možné znamení toho, že se Lukašenko chystá poslat běloruskou armádu do bojů na Ukrajině, aby podpořila ruské invazní síly. V pondělí Lukašenko řekl, že nařídil, aby se běloruské jednotky spolu s těmi ruskými přesunuly k hranici s Ukrajinou. Jde podle něho o reakci na „jasné ohrožení pro Bělorusko ze strany Kyjeva a jeho podporovatelů na Západě“. Státní agentura Belta napsala, že během této schůzky s bezpečnostními činiteli Lukašenko řekl, že nařídil rozvědce KGB, aby podnikla potřebná protiteroristická opatření.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během úterní videokonference s představiteli zemí skupiny G7 upozornil, že Lukašenko by mohl vpadnout na Ukrajinou pod záminkou, že ukrajinská armáda napadla Bělorusko. Ujistil, že Ukrajina neplánuje vojenské kroky proti Bělorusku, a dodal, že Kyjev má zájem jen na své suverenitě. Navrhl, aby na hranici mezi těmito zeměmi byla rozmístěna mezinárodní pozorovatelská mise.

  V Íránu v souvislosti s protivládními protesty popravili další dva muže

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com