Ukrajinská armáda za měsíc osvobodila od ruské okupace přes 600 obcí

Ukrajinské ozbrojené síly za poslední měsíc osvobodily od ruské okupace více než 600 obcí. V Charkovské oblasti se nachází 502 z nich, v Chersonské oblasti jich leží 75, v Doněcké oblasti 43 a sedm v Luhanské oblasti. Na svém webu to uvedlo ukrajinské ministerstvo pro reintegraci dočasně okupovaných území.

„Rozloha osvobozených ukrajinských území se výrazně zvětšila,“ sdělilo ministerstvo. Agentura Reuters, která o prohlášení resortu informovala, poznamenala, že nebyla schopná tuto bilanci nezávisle ověřit.

Moskva minulý měsíc vyhlásila anexi čtyř ukrajinských regionů, které z části okupuje – kromě Chersonské, Doněcké a Luhanské si nárokuje také Záporožskou oblast. Takřka celý svět ruský pokus o zábor ukrajinského území odmítl.

Ukrajinská armáda mezitím pokračuje v protiofenzívě, která v poslední době postoupila zejména na severovýchodě v Charkovské oblasti a rovněž na jihu v Chersonské oblasti.

Proruský gubernátor Chersonské oblasti Volodymyr (Vladimir) Saldo ve čtvrtek uvedl, že města čelí prakticky každodennímu ostřelování a vyzval obyvatele k odjezdu do Ruska. Požádal přitom ruské vedení, aby pomohlo zorganizovat jejich evakuaci. Podle Reuters se očekává, že první evakuovaní z Chersonské oblasti začnou přijíždět do Ruska během dneška.

  Ukrajina a Moldavsko získaly kandidátský status EU

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com