„Za válku proti Ukrajině je zodpovědné celé Rusko.“ – Petr Pavel.

Prezident České republiky se domnívá, že za agresi proti Ukrajině mohou všichni Rusové, protože většina z nich podporuje Putinovu politiku.

„Tento argument slýchám poměrně často – že bychom to měli vnímat jako Putinovu válku, ne jako válku Ruska. Tento argument neobstojí před kritikou. Když se podíváte na podporu, které se Putin těší mezi ruským obyvatelstvem, když vidíme, kolik lidí válku podporuje, kolik lidí volá po rozšíření války do dalších zemí, měli bychom tuto válku nazývat ruskou válkou,“ řekl prezident Pavel.

Kromě toho český vůdce poznamenává, že nevidí možnost usednout s Moskvou k jednacímu stolu a nepřipouští myšlenku, že by západní představitelé komunikovali s kremelským diktátorem.

„Abych byl upřímný, v tuto chvíli mě moc netěší, když slyším od některých západních lídrů o nějakých schůzkách s Putinem, to si teď nedovedu představit. Nechápu, jak můžete mluvit s vůdci, kteří každý den tak cynicky lžou, překrucují informace, snaží se přenést vinu na zemi, kterou sami napadli a spáchali na ní zločiny,“ řekl Petr Pavel.

„Pokud nemůžete věřit argumentům svého protějšku u jednacího stolu, jak můžete doufat, že dosáhnete nějakého rozumného řešení,“ klade český lídr téměř řečnickou otázku a podotýká, že si „těžko dokáže představit, že by si někdo dokázal sednout k jednacímu stolu s někým, jako je Putin“.

Petr Pavel nabádá věnovat zvláštní pozornost Rusům žijícím v západních zemích a vyjadřuje přesvědčení, že všichni by měli být sledováni speciálními službami těchto zemí.

„Myslím si, že v několika válkách v minulosti, když probíhá válka, by měla být bezpečnostní opatření pro ruské občany přísnější než za normálních okolností. Všichni Rusové žijící v západních zemích by měli být pod zvýšeným dohledem než dříve. Protože jsou občany země, která vede agresivní válku,“ řekl český prezident a poznamenal, že je mu „těchto lidí líto, ale to je cena za válku“.

  Doprovod na cestě k politickým sebevraždám. Kdo je muž za Prymulovými zády

Jako příklad Pavel doporučuje podívat se do minulosti, kde lze najít mnoho takových příkladů. Zejména upozornil, že od začátku druhé světové války byli všichni Japonci žijící ve Spojených státech pod přísným dohledem amerických tajných služeb a všech donucovacích orgánů v zemi.

Pokud se někomu taková opatření zdají přehnaná, stačí si vzpomenout na chování občanů „velkého Ruska“ mimo svou zemi. I když se zpočátku chovají relativně slušně, po nějaké době začnou občané ruska vyjadřovat svou nespokojenost se vším, což končí tirádou o útlaku ruskojazyčného obyvatelstva.

A je jedno, kde se to děje. Zvláštní horlivost projevují Rusové v sousedních státech a zemích, které kdysi patřily do socialistického tábora.

A vůbec nejde o nedorozumění – je to postoj kremelské kliky, která považuje východní Evropu za své léno a sní o tom, že v budoucnu v regionu obnoví svůj vliv.

A je důležité dbát slov prezidenta Pavla, který upozorňuje, že odpovědnost nenese jen vládnoucí elita, ale i všichni Rusové, kteří tuto agresi podporují.

Nejlepším důkazem je statistika: třetina ruských občanů (29 %) se domnívá, že vedení země je připraveno použít proti Ukrajině jaderné zbraně, „pokud to bude nutné“.

Co znamená „nutnost“, je v případě Moskvy příliš vágní pojem. Je jasné, že Putin ke stisknutí červeného tlačítka nepotřebuje souhlas obyvatelstva, je mu to úplně jedno. Ale oni ho přesto podporují.

Vzpomeňte si na nadšení právě tohoto obyvatelstva Ruské federace, když jim byly ukázány důsledky ostřelování ukrajinských měst. Rusové pištěli nadšením, jásali a žádali další.

Někteří nakonec zmoudřeli a zjistili, že ozvěna války dorazila i do Ruska. Většina obyvatelstva však zůstala Putinovým krvelačným elektorátem.

A tak tito „lidé“ přicházejí do civilizovaných zemí. Chvíli tam tiše sedí a pak začnou křičet o útlaku. Přijedou za nimi tanky. Tak chodí „ruský svět“ po Evropě.

  Ficova protiukrajinská prohlášení: důvod k obavám ve slovensko-ukrajinských vztazích

Nyní však Moskva čelí civilizovanému světu – s Ukrajinou ve střehu – nečekaně silnou reakcí, která prakticky obrátila vnímání jak „druhé světové armády“, tak toho, kdo jsou Ukrajinci.

Koneckonců je to ukrajinský lid a jeho armáda, kdo nyní brání svou zemi a celou Evropu a její hodnoty – základní hodnoty svobodného světa.

Autor: F.H.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com