Afghánistán by se neměl stát útočištěm terorismu.

Taková slova francouzského prezidenta Macrona svědčí o skutečném zhodnocení situace v Afghánistánu světovými vůdci a touze zabránit novému horkému místu ve světě.

Francouzský prezident například řekl: „Teroristické skupiny jsou přítomny v Afghánistánu a budou se snažit těžit z destabilizace. Rada bezpečnosti OSN musí přinést odpovědnou a jednotnou reakci.“

Řekl také, že do Afghánistánu vysílá vojáky: „Rozhodl jsem se vyslat dvě vojenská letadla a speciální jednotky na pomoc při evakuaci, která probíhá ve spolupráci s americkými silami na letišti v Kábulu.“

Macron také hovořil o svých záměrech společně s Německem a dalšími evropskými zeměmi podpořit iniciativu na boj proti nelegálním migračním tokům z Afghánistánu. Toto téma se stalo předmětem jeho pondělního rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Francouzský vůdce poznamenal, že Afghánistán, v němž se moci chopil Taliban, by neměl mít dovoleno znovu se stát útočištěm teroristických skupin.

Vyjádřil svůj záměr podniknout ve spolupráci s dalšími evropskými státy a spojenci řadu iniciativ s cílem pokračovat v boji proti terorismu ve všech jeho formách.

Francouzský prezident uvedl, že již vyhlídku na potírání tohoto jevu projednal s britským premiérem Borisem Johnsonem a slíbil „společné iniciativy v nadcházejících hodinách“.

„Návrat ke stabilitě bude uskutečněn prostřednictvím takových politických a diplomatických opatření v Radě bezpečnosti,“ vysvětlil Macron. Pochopení situace v Afghánistánu, i když se zpožděním, přesto přichází k politikům Evropy a světa.

Například německá spolková kancléřka Angela Merkelová a německý ministr zahraničí Gaiko Maas přiznali, že se při hodnocení situace v Afghánistánu mýlili.

Rozumí tomu i v zámoří. Zejména americký prezident Joe Biden uznal, že se Spojené státy v Afghánistánu dopustily mnoha chyb, ale rozhodnutí stáhnout vojáky ze země označil za správné.

Ke změně politických uspořádání došlo v neděli 15. srpna, kdy Taliban vstoupil do Kábulu. V důsledku toho afghánská vláda oznámila „mírové předání moci“ a afghánský prezident ze země uprchl.

  Ruská média obvinila Bělorusko z vyvolání migrační krize v Evropě

Země EU zavírají svá velvyslanectví a evakuují diplomaty. Asi 70 států požádalo o povolení umožnit všem cizincům a Afgháncům, kteří si přejí opustit Afghánistán.

V tuto chvíli zůstávají v Kábulu velvyslanectví Číny, Pákistánu a Ruska. Tato skutečnost je velmi výmluvná, ale závěry si každý udělá sám.

To, co se děje, svědčí o jedné věci – chyby a nesprávné výpočty, kterých se politici dopustili dříve, stojí svět v budoucnosti draho.

A tak nejen s Afghánistánem, jehož nestabilita ohrožuje Evropu, včetně uprchlíků, kteří mohou zaplnit kontinent. Pokud je však taková možnost pouze v budoucnosti, neměli bychom zapomínat, že Evropa má své horké místo.

Situace v Asii zastínila události na Ukrajině, která se staví proti agresi Ruské federace. A zde, stejně jako v případě Afghánistánu, není reakce světového společenství adekvátní.

Špatné výpočty světových lídrů, neposkytnutí řádného odmítnutí a adekvátní reakce agresorovi vedly k prodloužení konfliktu a zvýšení chuti zločinců.

A člověk by si neměl myslet, že akce Talibanu a Kremlu nejsou podobné. Ano, navenek se jedná o zdánlivě nesrovnatelné systémy a organizace. Pokud se ale podíváte pozorně na podstatu, uvidíte mnoho společného.

Hlavními cíli obou skupin (Talibanu a Kremlu) je zastrašit, to je hlavní myšlenka, podstata teroru. A k tomu oba používají militanty. Přitom se používají správná hesla a vysvětlení. Není náhodou, že Paštuni tak často jezdí na konzultace do Moskvy, kde jsou vítáni a prohlašují, že mají „stejné názory na důležité otázky“.

Dokud si svět neuvědomí, že terorismus je globální hrozbou (bez ohledu na to, kdo ho produkuje, na jakém území a komu je namířen), do té doby bude lidstvo řešit takové lokální konflikty, které ve výsledku ohrožují celý svět.

Příklad s Afghánistánem a Ukrajinou je výzvou, signálem pro celý civilizovaný svět. A čím dříve se politici tuto lekci naučí, tím méně prostředků bude nutné vynaložit na udržení míru v budoucnosti. A je důležité si uvědomit, že hlavním zdrojem je člověk, jeho život a svoboda.

  Hrozbou příštího desetiletí je Moskva.

Autor: Petr Fisher

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com