Další pochybný převod. Duka získal pro svou nadaci církevní pozemky za miliony

idnes.cz

Kardinál Dominik Duka převedl na svou nadaci další církevní pozemky v hodnotě minimálně 170 milionů korun. V minulém týdnu tuto informaci zveřejnil spolek Kverulant.org, čemuž se Duka snažil zabránit. Obvodní soud pro Prahu 10 jeho snahu o zabránění publikaci spolkem zamítl.

Podle spolku Kverulant.org pražský arcibiskup Dominik Duka tuneluje církev. Kardinál měl v srpnu převést pozemky v hodnotě 170 milionů korun na soukromou nadaci Arietinum, kterou na konci loňského roku sám založil.

Jedná se o pozemky v pražský Bohnicích o celkové výměře 21 648 m2. Nadace je získala na základě darovací smlouvy v srpnu letošního roku od Římskokatolické farnosti v Bohnicích. Pozemky jsou v územním plánu vedeny jako zastavitelné území. „Po konzultaci s developery odhaduje Kverulant cenu těchto pozemků na částku nejméně 170 milionů korun,“ píše spolek.

Dárce je v tomto případě podřízen právě Dukovi. Podle spolku je tedy možné situaci chápat tak, že Duka pozemky daroval sám sobě. Dokládá to podpisová doložka, kde jsou za obdarovaného i za zřizovatele dárce podepsáni tři shodní lidé.

Kardinál se snažil zabránit spolku, aby informaci uveřejnila. Poslední předběžné opatření podal 18. října. Obvodní soud pro Prahu 10 ho nicméně v pátek zamítl s odůvodněním, že „tématem předmětných článků je věc jednoznačně se týkající veřejného zájmu (nakládání s církevním majetkem v hodnotě stovek milionů korun) a že v článcích popisovaná skutková fakta mohou vyvolávat jisté pochybnosti či otázky“.

Církev však pochybení odmítá. Kardinál podal na spolek žalobu, ve které požaduje peněžní zadostiučinění ve výši 3 milionů korun a omluvu.

Nejedná se o první pochybný převod. Na začátku roku Duka převedl na svou nadaci církevní pozemky v hodnotě nejméně čtvrt miliardy korun. Konkrétně se jedná o pozemky v pražské Hostivaři.

„Pozemek číslo 1 768 má výměru 14 418 m² a pozemek 1 805 má plochu 16 654 m². Oba se nacházejí v blízkosti nákupního střediska VIVO Hostivař, poblíž Trojmezí a lesoparku. Občanská vybavenost a dopravní dostupnost tohoto místa je velmi dobrá. Kverulant po konzultaci s developery odhaduje cenu těchto pozemků na částku nejméně 250 milionů korun,“ píše spolek na svých stránkách.

  Prezident Zeman se rozhodl vetovat daňový balíček

Nadace pak pozemky převedla na developera Central Group. Výměnou za to má v budoucnu obdržet byty, které na pozemcích developer postaví.

Zdroj: https://www.idnes.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com