Odboráři navrhují řešit v reformě penzí příjmy, návrhy představili Pavlovi

V reformě penzí je podle odborů nutné řešit nejen snižování výdajů, ale také zvýšení příjmů. Navrhují podporu porodnosti, zkrácení školní docházky s dřívějším nástupem do práce či růst mezd. Po dnešním jednání prezidenta Petra Pavla s vedením Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) to novinářům řekl její předseda Josef Středula. Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes před jednáním vlády uvedl, že návrhy jsou spíše doporučující a kosmetické, neřeší podstatu jako takovou.

Odboráři vládní návrh důchodových reformních změn kritizují. Nesouhlasí s dalším zvedáním penzijního věku nad 65 let, s nižším výpočtem nových důchodů či s podobou dřívějších penzí pro náročné profese. Prezidentovi a jeho týmu představili své výhrady a návrhy. Pavel na schůzce zdůraznil nutnost hledání konsensu vlády a opozice na reformě, aby se zaručilo dlouhodobější řešení, uvedla na síti X jeho kancelář.

„Všichni by si měli uvědomit, že reforma není o politických stranách, ale o zaměstnancích a zaměstnavatelích, kteří platí do důchodového systému prostředky a kteří to mají odskákat,“ uvedl Středula. Podle něj je chystané navyšování důchodového věku nad 65 let od 30. let i snížení výpočtu nových penzí pro odbory nepřijatelné. „Myslíme si, že je nutné řešit příjmy, ne výdajovou stránku. To bohužel neřešíme,“ řekl k vládním záměrům Středula.

ČMKOS navrhuje podpořit porodnost zvýšením nabídky jeslí a školek či dávkami na třetí dítě. Doporučuje zkrátit školní docházku a vzdělávání až o tři roky, a uspíšit tak nástup mladých do práce. Prosazuje růst minimální mzdy i ostatních výdělků a potírání švarcsystému, byl by tak vyšší výběr odvodů. Radí odvádět pojistné i z dalších příjmů – z kapitálu či z tantiém, zvýšit odvody živnostníkům či důsledně pojistné vymáhat.

Kabinet podle Jurečky dělá kroky na podporu rodičů, sladění rodinného a pracovního života, nicméně propad porodnosti v posledních 30 letech už se dohnat nedá. „Pokud jde o ostatní návrhy odborů, pojďme se klidně o nich bavit, ale jsou to v zásadě věci doporučující, kosmetické, neřeší podstatu jako takovou,“ řekl.

  Vláda rozhodla o navýšení rozpočtu ministerstva obrany o miliardu korun

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) ocenil prezidentovu roli v jednání o penzijní reformě. Návrhy odborů považuje za relevantní, důležitá je ale podle něj svoboda rodičů při rozhodování, jak dlouho s dítětem zůstanou doma. Co se týče hledání nových zdrojů, návrh ANO na zavedení takzvaného druhého pilíře si podle něj koalice zatím neumí představit, neboť by se jednalo o povinné pojištění. „Chceme diskutovat o dalších, především dobrovolných nástrojích,“ řekl.

Odborová centrála ve svém stanovisku k reformě uvedla, že za vládním návrhem je spíš snaha řešit rozpočtové problémy Česka než zajistit udržitelnost penzí. ČMKOS chybí analýzy demografického vývoje, vyčíslení dopadů zvyšování penzijního věku na rozpočet či provázanost s kroky na trhu práce a zdravotní prevencí. Experti centrály míní, že by po odsouvání věkové hranice výdaje na důchody klesly, ale vzrostly by u nemocenské, invalidních penzí či podpor v nezaměstnanosti.

Vedení ČMKOS kritizuje i návrh podoby dřívějších důchodů pro náročné profese. Podle předlohy by až o pět let dřív do penze bez krácení částky mohli chodit pracovníci takzvané čtvrté kategorie a část lidí ze třetí kategorie. Celkem to je asi 120.000 osob. U třetí kategorie by se zohledňovaly čtyři ze 13 rizikových faktorů, a to fyzická zátěž, vibrace, teplo a chlad. Odbory s tím nesouhlasí. Požadují zohlednit všech 13 rizik a dřívější důchod pro celou třetí kategorii, tedy celkem asi pro 450.000 lidí. Poukazují i na to, že dnes hygienické stanice po republice postupují při zařazování pracovníků do kategorií různě. Žádají sjednocení přístupu, řekl šéf ČMKOS.

Odboráři požádali prezidenta, aby k debatě o reformních změnách penzí přizval také zástupce zaměstnanců a zaměstnavatelů. Pavel jednal koncem března s politiky koalice a opozice, znovu se s nimi má sejít 22. dubna. Na dnešní schůzce s předáky podle své kanceláře „zdůraznil nutnost hledání konsensu vlády a opozice“, aby řešení bylo dlouhodobější a aby lidé znali jasné podmínky své penze. „Jsme rádi, že se pan prezident ujal moderace,“ řekl Středula. Ocenil „angažovanost od prezidenta a jeho týmu“ v diskusi o podobě reformy penzí.

  Za měsíc od začátku války lidé na pomoc Ukrajině poslali 2,15 mld. Kč

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com