Černochová jednala s Pavlem o munici i návrzích na jmenování generálů

Poměrně velká část munice zajištěné skrze českou iniciativu by měla být na Ukrajinu dodána do konce června, zbytek do konce roku. V následujících týdnech budou jednání gradovat tak, aby byla splněna taková očekávání, řekla po setkání s prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Právě o plánu na zajištění munice v zemích mimo EU s Pavlem hovořila, prezidentovi dnes také představila své návrhy na jmenování generálů. Jedna z osob působila na Vojenském zpravodajství.

Návrh zakoupit dělostřeleckou munici pro Ukrajinu v zemích mimo EU předložil premiér Petr Fiala (ODS) na mimořádném summitu EU na počátku února. Prezident Petr Pavel později na Mnichovské bezpečnostní konferenci informoval o možnosti zakoupit ve třetích zemích 800.000 granátů pro Ukrajince – půl milionu kusů ráže 155 milimetrů a 300.000 kusů 122 milimetrů. Bruselský server Politico počátkem února napsal, že Česko se zajímá o munici od zbrojních firem například v Jižní Koreji, Turecku či Jihoafrické republice. K iniciativě se dosud připojila zhruba dvacítka zemí.

Černochová dnes uvedla, že by měla brzy podepisovat další memoranda o porozumění, například s nizozemskou ministryní obrany při její brzké návštěvě České republiky. Jednání jsou podle Černochové intenzivní i například se Švédskem. „Myslím, že to jsou všechno věci, které teď budou v následujících týdnech gradovat tak, abychom splnili naše očekávání, že do konce června tam bude dodána poměrně velká část a zbytek munice by byl dodán do konce roku 2024,“ řekla.

Černochová Pavla seznámila i se jmény vojáků, které navrhuje na jmenování do generálské hodnosti. Seznam čítá pět jmen navržených na povýšení na brigádní generály. Jedna z osob už není v aktivní službě, podle ministryně by ale přesto měl „emeritní pozici brigádního generála“ mít. „Návrh vznikl z Vojenského zpravodajství, takže tím prozrazuji to, že to je bývalý kolega z Vojenského zpravodajství,“ dodala. Ministryně návrh předloží vládě, prezident by měl vojáky povýšit u příležitosti oslav státního svátku 8. května.

  Nový ministr Arenberger hledá cesty pro použití ruské vakcíny Sputnik V

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com