Policie v souvislosti s libereckou kauzou obvinila zatím sedm lidí

Policie po úterním zásahu na radnici v Liberci vyšetřuje tři věci. V jedné, která souvisí se zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací, obvinila šest osob. Z nich je jednou úředník libereckého magistrátu. Ve druhé věci čelí obvinění kvůli podezření z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby jeden člověk a ve třetí kauze zatím nikdo obviněn nebyl. ČTK o tom informovala náměstkyně ústecké krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová.

„O případných návrzích na vzetí některého z obviněných do vazby bude rozhodnuto dnešního dne v pozdních odpoledních či večerních hodinách,“ dodala.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý zasahovali ve dvou budovách liberecké radnice a v soukromém S toweru. „Prohlídka probíhala ve dvou kancelářích na staré budově radnice a v kanceláři v Liebiegově vile v Jablonecké ulici. Ze soudních příkazů jsem se dočetl hned ráno, co je předmětem zájmu NCOZ a o jaké osoby se jedná. Současně jsem souhlasil s mlčenlivostí, aby nebyla narušena práce Policie ČR,“ uvedl v dnešním prohlášení primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Podle informací ČTK i dalších médií je mezi zadrženými osobami náměstek primátora pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu Petr Židek (ODS). Primátor dnes ČTK řekl, že dočasně převzal agendu, kterou měl Židek na radnici na starost. O dalším postupu bude podle něj koalice na radnici jednat až po oficiálním vyjádření policie nebo státního zastupitelství.

Kauzu spojenou se zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací dozoruje Okresní státní zastupitelství v Liberci. Šest zadržených lidí čelí obvinění pro trestné činy zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, přijetí úplatku, podplacení, zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. „Jednou z obviněných osob je úředník Magistrátu města Liberce, kterému za tuto trestnou činnost hrozí trest odnětí svobody ve výměře tři léta až deset let. Trestná činnost souvisí se zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací v majetku Statutárního města Liberce. V jednom případě byl skutek spáchán v souvislosti se zadáním veřejné zakázky Města Smržovka,“ uvedla Doušová.

  Zemanovi zůstává vyživovací sonda do žaludku. ‚Když neupraví životosprávu, bude to trvale,‘ zní z Hradu

Obviněným z libereckého magistrátu je vedoucí odboru správy veřejného majetku. Podle Zámečníka vedením tohoto odboru zatím pověřili vedoucí jednoho oddělení.

Další dvě kauzy dozoruje liberecká pobočka krajského státního zastupitelství. V jedné byl omezen na svobodě a obviněn z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby jeden člověk. „Za tuto trestnou činnost hrozí obviněnému trest odnětí svobody ve výměře pět roků až 12 let. Jedná se o trestnou činnost korupčního charakteru související se zneužitím veřejné funkce k získání prospěchu či informační výhody pro jiné subjekty v souvislosti s majetkovými operacemi Statutárního města Liberec,“ řekla náměstkyně ústecké krajské státní zástupkyně Doušová.

K třetí kauze podle ní zatím nelze nic sdělit. „Probíhají úkony trestního řízení, přičemž žádná osoba doposud nebyla obviněna a za dané procesní situace není možné v této naposledy uvedené věci podat žádné další podrobnější informace,“ dodala.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com