České úřady se zajímají o bývalého guvernéra Darkina. Kvůli vztahům s Putinem i údajnému napojení na zločin

V Česku vznikne národní sankční seznam a úřady při jeho přípravě prověřují i možné napojení lidí na něm uvedených na organizovaný zločin. Podle zjištění České televize se to týká i někdejšího guvernéra z Vladivostoku Sergeje Darkina. Jeho rodina v Česku vlastní společnost obchodující s rybami a dva hotely v Praze.

Sergej Darkin byl na počátku století jedenáct let guvernérem Přímořského kraje. Jako kandidáta jej v roce 2001 navrhl Vladimir Putin. Před deseti lety, když ve funkci skončil, se s rodinou usadil v Praze.

Ruská média opakovaně informovala o jeho vazbách na organizovaný zločin. „Všichni vědí, že gubernátor a starosta vzešli z jedné zločinecké skupiny. Otevřeně o tom diskutovala média a mají o tom informace i federální bezpečnostní orgány,“ upozornila novinářka Marie Solovjenková.

Švagrová a dva hotely

Podle katastru nemovitostí vlastní Darkinova rodina dva hotely v Praze – na Smíchově a Novém Městě. Personál smíchovského hotelu Angelis nicméně štábu České televize sdělil, že netuší, kdo je majitelem; v hotelu Suit pak recepční uvedl, že neví, co může a nemůže říct, a proto nechtěl o majitelích hovořit.

Obě ubytovací zařízení jsou napsána na Darkinovu švagrovou žijící ve vile za Prahou. Ta tvrdí, že s někdejším guvernérem není ve styku. „Společného nic nemáme. On je náš příbuzný, ale s hotelem nic společného nemá,“ řekla. Připustila pouze, že její manžel byl v Rusku jednatelem v Darkinově rybářské firmě.

Ryby

Obchod s rybami provozoval Sergej Darkin také v Česku. Do letošního jara byl jednatelem ve firmě Nakhodka Seafood, která sídlí v pražské Michli a je dceřinou společností, kterou Darkin založil v Ruské federaci.

Nyní je firma podle registru majitelů napsána na Darkinovu ženu, herečku Larissu Belobrovovou, nač odkázala i zástupkyně firmy. Zároveň uvedla, že neví, kam samotný Darkin zmizel.

Rodina vlastnila i podnik na zpracování ryb v Čakovicích. Ten ale podle zdrojů z firmy kvůli obavám ze sankcí na jaře prodala.

  Babiš mladší zakázal své bývalé lékařce Protopopové mluvit s médii. Důvod nevysvětlil

Lépe rozplétat majetkové vazby a účinněji obstavovat majetek by měl nový sankční zákon. Zatím je v legislativním procesu, konkrétně čeká na schválení v Senátu a na prezidentův podpis. Platit by mohl od začátku příštího roku.

CT24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com