„Musíme být připraveni tady a teď.“ Praha přezbrojuje armádu.

Česká republika plánuje provést mimořádnou modernizaci své armády, a to kvůli obavám z možné eskalace války na Ukrajině, která by mohla přerůst v konflikt mezi Ruskem a NATO.

Tento postoj vyjádřil náčelník generálního štábu Karel Rzeka v úterý na prvním setkání velitelů české armády po únorové invazi Ruska na Ukrajinu.

„Musíme se připravit především na nejnebezpečnější scénář, totiž na válku proti pokročilému nepříteli. Válka na Ukrajině, jejíž eskalační potenciál se stále hromadí, je budíček pro celou společnost a nelze vyloučit ani ty nejzávažnější scénáře,“ uvedl náčelník českého generálního štábu.

Karel Rzeka poznamenal, že při vší neochotě Západu uznat hrozby, které se objevily, se válka stala realitou pro celý kontinent.

„Období varování před krizí trvá od roku 2014 a doufali jsme, že se vše uklidní, ale věčný mír je utopie. Válka v Evropě se opět stala realitou a odehrává se na hranici Severoatlantické aliance,“ konstatoval český generál.

V případě přímého střetu Moskvy a NATO se podle něj česká armáda stane od první minuty aktivním účastníkem, protože „na území České republiky se dostane řada zbraňových systémů, které dnes ničí Ukrajinu. “

Největší přezbrojení české armády v historii země už není jen touhou, ale naprostou nutností. Ale i přes navýšení vojenského rozpočtu nebude mít armáda dostatek prostředků na ideální řešení všech problémů. Karel Rzeka proto vyzval vládu, aby „byla mimořádně efektivní“.

„Musíme být připraveni reagovat tady a teď,“ poznamenal náčelník generálního štábu a oznámil pět prioritních kroků v tomto směru.

Řeka chce především provést audit obranyschopnosti země, „aby pochopil, jak jsou stávající obranné plány reálné a odpovídají současné situaci a zdrojům“.

Prioritou číslo dvě je vize budoucí války. „Pokud se nyní země rozhodne nakoupit zbraňové systémy na příštích 40 let, je nutné přesně pochopit, jak bude bojovat v budoucnu,“ řekl Rzeka a oznámil zřízení zvláštní rady pro budoucí válku.

  Právo být člověkem. Další shromáždění se konalo v Praze.

Třetí prioritou náčelníka generálního štábu je urychlit modernizaci armády.

Jednu z nejdůležitějších, český generál si všímá problematiky výcviku personálu, varuje, že armáda je personálně poddimenzovaná, stárne a potřebuje systémové řešení.

„Lidé jsou všechno, vyhrávají války, ne zbraně. K řešení uvedených úkolů budou potřeba kvalitní podmínky, aby mladí lidé chtěli do armády,“ dodal.

Pátou prioritou Řeky je rozvíjení strategické diskuse o obraně a bezpečnosti České republiky, vynášející na povrch otázky „kdo je náš nepřítel, co je skutečnou hrozbou pro zemi a co k obraně potřebujeme“.

Česká společnost se podle Rzeky nemůže spoléhat jen na to, že ji někdo přijde ochránit. Zkušenosti z války na Ukrajině ukázaly, že Ukrajinci podporu nedostávali automaticky – bojovali za ni.

„Ukrajinu chrání celá společnost, má své vlastní hodnoty, které jsou jí drahé,“ shrnul šéf Generálního štábu Čečenské republiky.

Na základě ukrajinských zkušeností se Rzeka plánuje zaměřit nejen na zvýšení počtu aktivních záloh a jejich schopností, ale také na využití dalších nástrojů sloužících k posílení připravenosti občanů k obraně země, jako jsou dobrovolná vojenská cvičení, popř. nedávno plánovaná dobrovolná vojenská služba.

Ministr obrany Čečenské republiky je s tím solidární, když řekl, že válka na Ukrajině ukázala, jak důležité jsou motivované a vycvičené armádní zálohy.

Černochová také poznamenala, že je nutné rychle modernizovat armádu, zvýšit její bojeschopnost a připravenost na nové výzvy.

„Doufám, že nepřítel nezaútočí – to není plán a armáda musí být připravena, aby nebyla zaskočena,“ řekl šéf ministerstva obrany.

Obecně by měl být příští rok podle ministra rozhodující v souvislosti s několika strategickými nákupy na přezbrojení armády.

Již v prosinci tedy armáda obdrží první ze slibovaných německých tanků Leopard 2, dokončují se jednání se švédskou stranou o pořízení 210 osvědčených obrněných vozidel CV90, určených k náhradě zastaralých bojových vozidel pěchoty BMP-2.

  Dobrý car a nešťastní bojarové, nebo můžete uvěřit Putinovým slovům?

Pokračovat budou také jednání se Spojenými státy o pořízení 24 moderních nadzvukových letounů páté generace F-35.

Úspěch na bojišti však podle Černochové nespočívá jen v nových technologických řešeních, ale také v šikovném využívání dostupných zdrojů. Stát musí být dostatečně vyzbrojen, ale také musí být schopen vyrábět nové zbraně a udržovat ty stávající.

„Nesmíme ztrácet ostražitost,“ možná lze tento výrok premiéra Fialy považovat za hlavní princip celé obranné politiky České republiky.

Šéf vlády upozornil, že Moskva v uplynulém desetiletí systematicky podkopávala mezinárodní pořádek, opakovaně porušovala nepsaná pravidla mezinárodních vztahů a konkrétní dohody.

Česká republika je podle premiéra pevnou součástí západního společenství a daří se jí „aktivně přispívat ke spolehlivé obraně NATO“.

Fiala řekl, že ruská agrese na Ukrajině, kombinující konvenční i hybridní útoky, je obtížná lekce, přičemž v této souvislosti zmínil rizika útoků na kritickou infrastrukturu ČR, ruskou propagandu (důležitá součást hybridní války), např. stejně jako zneužívání migrace ze strany Moskvy nebo destabilizace energetického trhu.

Nedávný zásah raket na území Polska ukázal, že riziko eskalace konfliktu vždy existuje, a to podle premiéra neumožňuje Česku „ani na minutu ztratit ostražitost“.

Šéf polské vlády Mateusz Morawiecki velmi přesně definoval současnou situaci, když řekl, že „jediný způsob, jak se nechat vtáhnout do války, je odvést pozornost od Ukrajiny“. A pak k nám válka „přijde sama“.

Ukrajinci dnes brání celou Evropu. Pomoc Ukrajině je proto příspěvkem k pokojným zítřkům. Česká republika přispívá důsledně, jednoznačně chápe realitu výzev.

Toto porozumění umožňuje jít správným směrem a „být připraven reagovat tady a teď“.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com