Romancov: Zelenskyj na okružní cestě mobilizoval podporu před summitem NATO

Cílem „okružní“ cesty ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, jejíž součástí bylo na 16 hodin i Česko, je podle politologa Michaela Romancova nepochybně mobilizace podpory pro ukrajinské politické a vojenské potřeby před blížícím se summitem NATO, který se ve Vilniusu koná příští týden. Romancev to dnes řekl na dotaz ČTK, podle něho však v Praze zazněla i bilaterální témata.

Zelenskyj do Česka přiletěl ve čtvrtek vpodvečer z Bulharska, dnes před polednem zamířil na Slovensko, čeká ho ještě Turecko. „Za velkou výhodu se dá považovat skutečnost, že Česko je momentálně v otázce pomoci Ukrajině politicky zcela jednotné. Například v Bulharsku, jak zaznamenala média, tomu tak nebylo,“ poznamenal Romancov ve vyjádření pro ČTK. Politolog připomenul, že Zelenskyj ocenil v Praze jak oficiální pomoc, které se Ukrajině od Česka dostalo, tak i aktivity občanské společnosti a individuálních lidí.

Jednotný přístup české politické scény podle Romancova mohl pomoci při jednáních delegací. Vzhledem k tomu, že všechny země, které Zelenskyj navštívil, jsou členy NATO, je podle politologa logické předpokládat, že blížící se alianční summit ve Vilniusu byl hlavním bodem programu. Jednání se, vedle potenciálního členství Ukrajiny v NATO, nepochybně také dotklo otázky fungování Rady NATO, míní.

„V unijních zemích se jednání týkala i bezpečnostních záruk pro Ukrajinu ze strany EU,“ uvedl dále Romancov s tím, že před krátkou dobou je poměrně zásadně odmítly unijní neutrální státy – Rakousko, Irsko a Kypr.

Při návštěvě Prahy přijali Zelenského prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala, šéf Senátu Miloš Vystrčil (oba ODS) a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Fiala oznámil, že ČR daruje Ukrajině další útočné helikoptéry, statisíce kusů velkorážní munice, pomůže s výcvikem pilotů a daruje zemi simulátory, které umožní výcvik i přímo na Ukrajině. Zdůraznil, že podpora Ukrajiny je pro českou vládu zahraničněpolitickou prioritou. Pomoc bude podle něho intenzivně pokračovat ve všech oblastech.

  Konečné zničení - kanál "Radio Liberty" je v Bělorusku uznáván jako extremistický

Během čtvrteční návštěvy Sofie se Zelenskyj střetl se svým bulharským protějškem Rumenem Radevem. Nesouhlasil s jeho vyjádřením, kdy mimo jiné uvedl, že „konflikt nemá vojenské řešení“. „Toto není konflikt, ale válka,“ oponoval mu ukrajinský prezident. Bulharský prezident následně požádal televizní kameramany, aby místnost v prezidentském paláci, kde se schůzka konala, opustili. O slovní výměně mezi oběma státníky informovala bulharská média i server Politico.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com