Dálněvýchodní zlom

V posledních dnech události, které se odehrávají v Chabarovsku, přitahují pozornost všech.

Navzdory tichému ignorování Kremlem, mnoha tisícům protestů, situace v Chabarovsku již ovlivnila formování a aktualizaci protestní agendy v Rusku a výrazně zvýšila radikalizaci společnosti, zejména v regionech s vysokým podílem protestního hlasování o pozměňovacích návrzích. Zrychlila se také agresivní politizace obyvatelstva v jiných regionech. Události Khabarovska obecně mohou sloužit jako rozbuška pro vznik protivládních protestů po celém Rusku.

První věc, kterou stojí za pozornost, je to, že „vynulování“ ústavy propustilo Putinovy ​​ruce. Věřil ve svou moc a věčnost (i když byl formální) a spoléhal se na represivní aparát napájený vlastní rukou, okamžitě přistoupil k očistě všech front – nejnevhodnější guvernéři, poslanci, novináři, aktivisté a koordinátoři byli hozeni pod tisk pátrání, zadržení a zatčení protestní hnutí. Tento osud neprošel a Alexej Navalny. 14. července byl svolán do vyšetřovacího výboru a zahájil trestní řízení pro urážku na cti. Moskva tedy přijala taktiku „ne jeden den bez zatčení“.

Druhý. Selektivita časového okamžiku a výběr objektů pro provádění zametání jsou nápadné. Je známo, že guvernér Chabarovsku byl ve vývoji bezpečnostních sil 15 let. Dlouhá zločinecká minulost, zapojení do smluvních zabíjení, výběr peněz z Amurstalu a pokus o zajetí lupičů tohoto hutního gigantu však nebránili Sergei Furgalovi v tom, aby se nejprve ujal vedení Státní dumy a později se stal guvernérem regionu. Do tísni se dostal až poté, co region, který vede, ukázal protestní výsledek v hlasování. Kreml signalizuje, že od nynějška nebude odpuštěno odpuštění.

Třetí. Pět dní po zatčení Furgala a poslanců městské správy žádný ze zástupců Liberálně demokratické strany ve Státní dumě rezignoval na znamení protestu vyhlášeného Zhirinovským. Nedocházelo ani k jednomu demonstraci poblíž věznice v Lefortovu, kde byl podezřelý umístěn, a přivedl do hlavního města zvláštní letadlo. Toto postavení LDPR je vysvětleno skutečností, že liberální demokraté byli vždy součástí systému, využívali jeho výhod v rámci přidělených kvót a Furgal byl jedním z jeho „kolíčků“. Většina, ne-li všichni, manažerů jako on v Rusku. Takto je systém budován. Její základ spočívá v tom, že to, co bylo vzato od všech v devadesátých letech, bylo distribuováno někým, kteří je od nuly nadále sdílejí mezi sebou. A Moskva poskytuje přístup do systému, funguje také jako „dozorce“ a příjemce hlavního stínového financování.

  Moskva pokračuje v teroru. Ruští hackeři znovu útočí...

Čtvrtý. Furgal nestojí za hrdinství. Hrál určitou roli při izolaci území Khabarovsk od federálního centra. Jeden ze sloganů na ulicích zněl: „Nedovolil lidem Edrossu krást.“ I mírný zájem o provincii dal guvernérovi téměř 70% podpory veřejnosti. Furgal také organizoval začátek protestních shromáždění, ale poté se jeho role stala sekundární. Bylo by správnější říci, že v již připravené palivové směsi sloužila jako jiskra.

Pátý. Je třeba připustit, že palivová směs je připravena téměř ve všech regionech Ruska. Již před hlasováním hlasovali aktivisté svou pozici s transparenty na mostech, graffiti na stěnách, nápisy na kopci kamenů a plakáty na billboardech. A tak po celé zemi. Je to jen to, že těch 14 regionů, které rozdaly výsledky hlasování nepřijatelné pro Kreml a vytvořily „pás neloajality“, je ve druhém cyklu. Zbytek se musí ještě dostat do horní úvrati a zapálit se z jejich „dodávky“. Zda už to bude místní vůdce politiků nebo aktivista se zlomeným nosem nebo novinář se zlomenou rukou, už není tak důležité. Hlavní věc je, že ruská společnost již nechce snášet hrubé porušování svých volebních práv, padělání volebních výsledků, svévolnost represivního stroje, nedostatek státní podpory v době nouze, lži, pokrytectví a krádež. Seznam pokračuje. 40 tisíc první den pro 600 000. Khabarovsk a desítky tisíc během následujících čtyř dnů na obranu svých práv a proti svévole moskevských úřadů si zaslouží pozornost a po důkladném prozkoumání – porozumění.

Kvůli tomu protesty Chabarovska rychle přesáhly město, konaly se shromáždění v Komsomolsku na Amuru a dalších městech v regionu. Slogany se rychle zpolitizovaly: „Jsme tady u moci!“, „Putin rezignuje!“, „Putin je zloděj“, „Ukradl naši volbu!“, „Jděte pryč, Moskva!“, „Já / Jsme Furgal“, „Kde je svobodný tisk“ ? “. Navíc, 14. července, lidé šli na shromáždění k písni „Sacred War“, která se během druhé světové války stala hymnou pro obranu vlasti. „Vstaň, země je obrovská, vstaň do smrtelného boje!“ zpíval tisíce obyvatel Chabarovska.

  Česká republika a Ukrajina: společné zadržení agresora

Bez ohledu na to, jak se situace v Chabarovsku vyvíjí, Moskva již nebude moci během EDG umístit svého chráněnce do křesla guvernéra. Každý kandidát EP bude v prvním kole odmítnut a ze závodu vyřazen.

Šestý. Místní policisté nezasahují do protestů. Khabarovskští policisté adekvátně převzali obušek od obyvatel Vladikavkazu. Zdá se, že se tak nestalo kvůli rekordní hmotnosti shromáždění. Příkladem je příklad z 13. července, kdy v noci policie zdvořile požádala demonstranty, aby se rozptýlili a podívali se na pozdní hodinu. Žádné zneužívání, žádné zadržení, žádné napadení. Pokud bude příště slyšet slogan „policie s lidmi“, bude to platit více než opačně. Zatčení v Chabarovsku začalo až poté, co OMON síly naléhavě přeneseny z jiných regionů, spolu se zařízením, dorazily do města. Ale „není dost neloupaných vozů pro každého.“ Zhirinovskij sice není autorem těchto slov, ale řekl je ze seznamu Státní dumy, a to je významné.

Sedmý. Po celou dobu protestní činnosti před hlasováním, během něj a po něm nevyšel na obranu Putina žádný obyčejný Rus ze 78% ruské populace, který údajně podporoval jeho „nulování“. Navíc nikdo nevyjádřil požadavek, aby prezident zasahoval a soudil. To naznačuje, že neexistují miliony, tisíce ani desítky stabilních Putinových voličů. Pros byli buď odcizení, malování, nebo omámení. Nebylo by špatné tvrdit, že 78% ruských hlasů je zmanipulováno.

Osmý. Kreml jako celek a zejména Putin projevili pštrosí reflexi – panický strach a touhu skrýt se před masovým charakterem, odvahou a šířkou politických požadavků demonstrantů. Antropofobie a strach z lidí jsou nejčastějšími typy sociální neurózy v ruské elitě. Ve federálních médiích a televizi je téma protestů utajeno, v síti byla zahájena kampaň za diskreditaci shromáždění, inspirovaná Západem, federální politici mají zakázáno hovořit o situaci v regionu.

  Masakr s civilním obyvatelstvem. Jak se Kreml snaží vyhrát válku na Ukrajině.

Situaci nezměnil ani místopředseda vlády a vyslanec prezidenta pro daleký východní federální okruh Jurij Trutněv, který byl vyslán do Chabarovska. Místo toho, aby šel k lidem, hovořil s bezpečnostními silami a demonstroval, jak Moskva vyřeší politickou krizi. Ve skutečnosti nemá co chodit k lidem s podvodem a lži již nejsou vnímány, a čestné odpovědi znamenají změnu moci a větší nezávislost regionů, což zásadně odporuje zájmům vládnoucí mafie.

Tiskový tajemník Peskov teprve 14. července oznámil pozici svého prezidenta. Řekl, že je důležité udržet kontrolu v regionu, a Putin by při rozhodování o personálních otázkách na území Chabarovska vzal v úvahu všechny skutečnosti. Jinými slovy, reakce Kremlu na masivní protesty v Chabarovsku odhalila úplnou ochrnutí federální vlády.

Události v období po karanténě ukázaly, že nespokojenost ruské společnosti s vládnoucí elitou dosáhla svého vrcholu. Četné shromáždění se objevují a konají se bez organizační a řídící role politické opozice.

Klín vedený do ledovce v Chabarovsku zvaný Ruská federace již praskl. Postupem času může jít po celé hranici dálného východu a přerušit ji od mateřské desky. Na začátku bude toto rozdělení interní. Čím více bude však odcházející ledová kra poškrábána gaffy a „kočkami“, tím rychleji se rozštěpí na teritoriální a vytlačí Chukotku, Kamčatku a Sachalin na stejnou cestu. Slavný slogan „Přestaňte krmit Moskvu“ je opět populární po celé Sibiři.

Trend, který je pro Moskvu velmi nebezpečný, se nyní formuje na Dálném východě Ruska – kategorická poptávka společnosti po spravedlnosti, nahrazení federální vlády a nezasahování Kremlu do místních voleb.
Pokud to bude ignorováno jako obvykle, nemusí dojít k přeformátování politické krajiny plánované Putinem a „triumfálně schváleným“ lidem a Rusko se bude utápět v tvrdé konfrontaci mezi zkorumpovanou vládou a zoufalou, ponižovanou, ale rozhodnou společností.

Dmitry Tor

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com