Ukrajina. Krym. Jako nepříjemný faktor pro Kreml

echo24.cz

Další novinku týdne poskytla Evropě Moskva. Kroky Kremlu v reakci na zdánlivě naprosto apolitickou událost ze strany Ukrajiny opět ukázaly pravou tvář ruských úřadů.

V předvečer nadcházejícího sportovního festivalu na kontinentu – mistrovství Evropy ve fotbale, Kyjev představil novou uniformu pro ukrajinský národní tým.

Návrh uniformy jakéhokoli státu se vždy vyvíjí s přihlédnutím k národním, kulturním a historickým charakteristikám země, kterou týmoví hráči reprezentují.

To je přesně vrchol každé formy. Koneckonců, evropské mistrovství není jen sportovní událostí – je to festival kultur a zvláštností národů, které naplňují Evropu.

A jen Rusko je schopné přeměnit dovolenou na divadlo politické absurdity.

Co udělala Ukrajina? Ve formě, v jaké budou sportovci země hájit čest svého státu, jsem nakreslil obrysy jejich státu.

A právě to způsobilo takovou divokou reakci jejího východního souseda. Zopakujeme ještě jednou: Moskvu pobouřila skutečnost, že ukrajinský národní tým byl na uniformě kontur své země, jejíž čest sportovci budou hájit na evropských fotbalových hřištích.

Je pouze orientační, že názor na otázku formuláře vyjádřili nejen jednotliví zástupci Ruské federace. Jejich slovo řekli poslanci Státní dumy, oficiální zástupce ministerstva zahraničí a dokonce i samotný prezident Putin.

A RFU (Ruský fotbalový svaz) apelovala na UEFA (Unie evropských fotbalových svazů) kvůli (podle Moskvy) „politickému sloganu“ na uniformě ukrajinského národního týmu „Sláva Ukrajině! Sláva hrdinům! “, A obrázky ukrajinského Krymu na tričku.

Celá absurdita ruských tvrzení je zjevná a neopodstatněná. Slogan „Sláva Ukrajině“ je mimo jiné oficiálním pozdravem ukrajinské armády. A hranice Ukrajiny (společně s Krymem) uznává celý civilizovaný svět.

A jen Kreml s hrstkou států, které se snaží přesvědčit celý svět, že dva nebo dva nebo pět, opět zdůrazňují svou neznalost ve světové kultuře a sklouzávají do okraje.

  Protiruské sankce. Zločin a trest

Evropská fotbalová unie (UEFA) dala jasnou odpověď: „Dres ukrajinského národního týmu pro Euro 2020 byl schválen UEFA v souladu s platnými pravidly pro vybavení.“

Formu ukrajinského týmu podpořili představitelé světových mocností. Například diplomaté z velvyslanectví USA na Ukrajině tweetovali: „Nová uniforma se nám líbí. Sláva Ukrajině.“ Americké kolegy v tom podpořili diplomaté britského velvyslanectví v Kyjevě, kteří poznamenali: „Také se nám to líbí.“

A taková podpora světové diplomacie a celé civilizované komunity je pro Ukrajinu velmi důležitá, zejména v této době, kdy Kyjev prochází fází formování, budování demokratické společnosti a konečně se zbavuje sovětské minulosti.

Ukrajinský lid si získal právo na svou nezávislost a demokracii tím, že jej obhájil během revoluce důstojnosti v letech 2013-14 na Majdanu v Kyjevě a pokračuje v něm i dnes, již osmým rokem odporu proti agresi Ruské federace v na východ od jejich země.
A jako zástupci jedné civilizované rodiny evropských národů, podporující Ukrajince v jejich úsilí o důstojný život a prosperitu a uvědomující si, že ukrajinští vojáci hájící východní hranice svého státu hájí Evropu, říkáme Kyjevu: Sláva Ukrajině.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com