V Karlových Varech dnes končí 57. ročník mezinárodního filmového festivalu

Vyhlášením vítězů a předáním cen skončí dnes večer v Karlových Varech 57. ročník mezinárodního filmového festivalu. Cenu prezidenta festivalu při závěrečném ceremoniálu převezmou americká herečka Robin Wrightová a Daniela Kolářová, která prožila většinu dětství právě v Karlových Varech, kde její matka pracovala v účtárně divadla. Pořadatelé festivalu vybírali zhruba z 2000 snímků, což je o 400 více než loni. Letošní festival uvedl v programu 143 filmů.

V hlavní soutěži promítli na festivalu 11 filmů, oproti původnímu počtu o jeden méně, protože na příkaz čínské vlády producenti čínského účastníka soutěže museli svůj snímek stáhnout. V hlavní soutěži jsou dva tuzemské filmy – Citlivý člověk debutujícího Tomáše Kleina a snímek Úsvit režiséra Matěje Chlupáčka.

Soutěžní sekce Proxima nabídla i letos prostor filmařům čekajícím na objevení stejně jako renomovaným autorům hledajícím nové směry své tvorby. Sekce se skládala z dvanácti děl – deseti světových a dvou mezinárodních premiér.

V sekci Zvláštní uvedení, nesoutěžní části hlavní programu, karlovarský festival nabídl osm premiér celovečerních děl domácích i zahraničních autorů.

Počet prodaných vstupenek se podle dřívějších informací pořadatelů blíží zájmu před epidemií koronaviru. Na debatě Urbis futura v Karlových Varech během festivalu analytik cestovního ruchu a jednatel společnosti Kreia Group Ondřej Špaček uvedl, že karlovarský filmový festival státní pokladně vydělá 250 milionů korun, obecním rozpočtům pak dalších 50 milionů.

ČTK

  MZV: Propuštění Hlůškové z vězení je pravděpodobné v příštím týdnu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com