USA poskytnou Ukrajině kazetovou munici

Spojené státy poskytnou Ukrajině mimo jiné kazetovou munici v rámci nového balíku vojenské pomoci v hodnotě 800 milionů dolarů (asi 17,4 miliardy korun). Dnes to oznámil Pentagon. Součástí balíku budou například dělostřelecké granáty ráže 105 milimetrů a 155 milimetrů, desítky bojových vozidel pěchoty, protitankové střely Javelin nebo munice do systému HIMARS.

„Bylo to z mé strany skutečně těžké rozhodnutí, které jsem mimochodem konzultoval s partnery i našimi přáteli (v Kapitolu). Ukrajincům dochází munice,“ okomentoval dnes oznámení prezident Joe Biden v rozhovoru se stanicí CNN.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na twitteru večer napsal, že balík vojenské pomoci Ukrajina velmi potřebovala a Bidenovi za něj poděkoval. „Rozšíření obranných schopností Ukrajiny nám dává nové možnosti, jak osvobodit naše teritorium a přiblížit se míru,“ napsal Zelenskyj.

Kazetová munice v určité fázi svého letu exploduje a rozpadne se na menší nálože, které se rozptýlí v širším okolí. USA se podle poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jakea Sullivana dlouho zdráhaly tuto munici poskytnout kvůli rizikům, které mohou nevybuchlé nálože představovat pro civilisty i dlouho po skončení konfliktu. Podíl nevybuchlých menších náloží v granátech z USA bude podle Sullivana méně než 2,5 procenta.

Právě kvůli hrozbám pro civilisty budí kazetová munici značnou kontroverzi. Více než 120 zemí včetně České republiky se v Úmluvě o kazetové munici zavázalo, že tyto zbraně nebudou dále vyrábět, skladovat, přesouvat ani používat. Dohodu nicméně nepodepsaly například USA, Indie nebo Brazílie, ale ani Rusko a Ukrajina, které obě podle mezinárodních pozorovatelů tento typ munice již od loňského února, tedy od začátku ruské invaze, použily.

Nesouhlas s dodávkou dříve dnes vyjádřila německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Uvítal ji naopak poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak, podle něhož může mít „mimořádný psychický a emocionální dopad na už tak demoralizovaná ruská okupační uskupení“.

  MO: České firmy budou opravovat ukrajinskou bojovou techniku

Ukrajina munici obdrží „v časovém rámci, který bude brát v potaz probíhající ukrajinskou protiofenzivu“ sdělil agentuře Reuters nejmenovaný zástupce Pentagonu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com