Spotřeba tepla byla loni v ČR nejnižší za sedm let, kdy ERÚ data eviduje

Spotřeba tepla ze soustav centrálního zásobování klesla loni v ČR meziročně o 9,4 procenta na 67,8 petajoulů (PJ). Byla tak nejnižší za sedm let, kdy Energetický regulační úřad (ERÚ) data eviduje. Důvodem nízké spotřeby bylo teplé počasí i úsporná opatření. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ERÚ Michal Kebort. Již v lednu zveřejnilo loňská data Teplárenské sdružení ČR, podle něj spotřeba tepla z centrálních tepláren klesla meziročně o šest procent.

„Úsporná opatření a nadprůměrné venkovní teploty vedou k úsporám napříč celou energetikou. Spotřeba elektřiny se loni snížila o více než čtyři procenta, spotřeba plynu klesla o více než deset procent, u spotřeby tepla vidíme pokles devítiprocentní,“ uvedl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček. Ve všech případech klesala spotřeba druhým rokem v řadě.

Výroba tepla se loni meziročně snížila o 7,1 procenta na 140,4 PJ. Nejvíce to bylo u tepláren spalujících černé uhlí, a to o 14 procent. Teplárny spalující hnědé uhlí snížily výrobu o 8,4 procenta, teplárny spalující zemní plyn o osm procent a teplárny spalující biomasu o 3,7 procenta. O více než 30 procent naopak rostla výroba tepla z jaderných paliv. Přispělo k tomu zahájení dodávek z Temelína do Českých Budějovic v posledním čtvrtletí roku.

Největším odběratelem tepla jsou tradičně domácnosti, které loni spotřebovaly 30,2 PJ tepla, což bylo meziročně o 6,5 procenta méně. Následuje průmysl se spotřebou 17,7 PJ, proti předchozímu roku to byl pokles o 13,4 procenta. Spotřeba sektoru obchodu, služeb, školství a zdravotnictví se pak snížila o 8,4 procenta na 15,7 PJ.

Teplárenské sdružení ČR v lednu uvedlo, že topné období v loňském roce trvalo celkem 220 dní, což je o 14 dnů méně než v roce 2022. Průměr poslední dekády je pak proti předloňsku ještě o dva dny delší.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) byl loňský rok v České republice nejteplejší od roku 1961, kdy začali meteorologové průměrné roční teploty v zemi počítat. Průměrná teplota dosáhla 9,7 stupně Celsia, což bylo o 1,4 stupně více než takzvaný normál z let 1991 až 2020. Dosud nejteplejší rok 2018 loňská průměrná teplota překonala o desetinu stupně. U deseti měsíců byla loni průměrná teplota nadnormální.

  Už teď vím, že s důchodem nevystačím, říká „první dáma“ České spořitelny

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com