Saúdská Arábie a další členové OPEC+ oznámili dobrovolné snížení těžby

byznys.ihned.cz

Saúdská Arábie a další členové skupiny OPEC+ překvapivě oznámili dobrovolné snížení těžby ropy o dalších zhruba 1,15 milionu barelů denně. Cílem tohoto kroku je podle nich podpořit stabilitu trhu s ropou. Rozhodnutí zřejmě zvýší ceny ropy, protože se očekávalo, že skupina se bude držet snížení o dva miliony barelů denně, na kterém se dohodla koncem loňského roku, uvedla agentura Reuters.

Těžba se má snížit od května. OPEC+ zahrnuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu a další přední producenty v čele s Ruskem. Skupina se na celosvětových dodávkách ropy na trhy podílí zhruba 40 procenty.

Kromě zvýšení cen ropy zřejmě rozhodnutí o snížení těžby dále zhorší vztahy mezi Rijádem a Washingtonem, protože svět se potýká s vysokou inflací, kterou částečně způsobila válka na Ukrajině. OPEC+ loni v říjnu popudil Spojené státy a další západní země, když se rozhodl od listopadu snížit těžbu o dva miliony barelů denně, což představuje přibližně dvě procenta světové poptávky. Spojené státy chtěly, aby naopak skupina těžbu zvýšila, a pomohla tak snížit ceny pohonných hmot, což by podpořilo globální ekonomiku. V prosinci pak skupina ponechala těžební politiku beze změny a uvedla, že řádné zasedání jejích členů se uskuteční až v červnu.

Saúdskoarabské ministerstvo energetiky dnes uvedlo, že od května do konce letošního roku sníží těžbu o 500.000 barelů denně. SAE nově sníží těžbu o 144.000 barelů denně, Kuvajt o 128.000 barelů denně a Irák o 211.000 barelů denně. Alžírsko uvedlo, že sníží produkci o 48.000 barelů denně a Omán o 40.000 barelů denně. Těžba Kazachstánu má klesnout o 78.000 barelů denně.

Ruský vicepremiér Alexandr Novak dnes potvrdil, že Moskva prodlouží dobrovolné snížení o 500.000 barelů denně do konce roku 2023. Moskva oznámila snížení těžby v únoru po zavedení cenového stropu na svoji ropu západními zeměmi. Po tomto jednostranném kroku Ruska představitelé USA uváděli, že jeho spojenectví s ostatními členy OPEC slábne. Dnešní rozhodnutí ale ukazuje, že spolupráce je stále silná.

  Cena potravin vystřelí nahoru. Chybí lidé i stroje

Cena severomořské ropy Brent v březnu klesla o pět procent a americké lehké ropy WTI o dvě procenta. Oba kontrakty zaznamenaly nejvyšší měsíční pokles od listopadu. Cena ropy Brent se v březnu kvůli krachu velkých bank propadla až na nejnižší hodnotu od roku 2021, později část ztrát smazala a uzavřela měsíc těsně pod 80 dolary za barel. Ještě na začátku října, tedy před oznámením snížení těžby skupinou OPEC+, se prodávala za zhruba 95 USD za barel.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com