Pražská burza přerušila pokles, koruna zlevnila

Pražská burza přerušila sérii čtyř poklesů v řadě, index PX dnes posílil o 0,81 procenta na 1123,37 bodu. Česká měna dnes opět zpevnila k oběma hlavním světovým měnám.

Cenné papíry ČEZ obstaraly více než polovinu celkového objemu obchodů na pražském trhu. Nakonec oslabily o 0,58 procenta na 860 korun. V červeném skončila také zbrojovka Colt CZ, když odepsala 0,36 procenta na 546 korun. Více než dvě procenta pak ztratila nápojářská společnost Kofola, zavřela na 244 korunách.

Koruna opět zpevnila k euru i dolaru

Koruna k 17:00 zpevnila oproti předchozímu závěru k euru o dva haléře na 24,57 Kč/EUR a k dolaru o šest haléřů na 25,10 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Koruna si polepšila už ve čtvrtek po oznámení výsledků jednání České národní banky (ČNB) o úrokových sazbách. Centrální banka ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech a guvernér ČNB Aleš Michl zároveň řekl, že banka bude dál bránit výkyvům kurzu české měny. Čtvrteční posílení bylo výraznější než dnes, u dolaru dokonce o desítky haléřů.

Dolar nepatrně posiluje vůči euru

Americký dolar dnes nepatrně posiluje vůči euru, v centru pozornosti zůstává vývoj úrokových sazeb v eurozóně a ve Spojených státech. Kolem 17:30 SELČ jednotná evropská měna vůči dolaru ztrácela zhruba desetinu procenta a pohybovala se v těsné blízkosti 0,98 USD.

Statistický úřad Eurostat dnes uvedl, že meziroční míra inflace v eurozóně v září stoupla na nové rekordní maximum deset procent ze srpnových 9,1 procenta. Údaje podporují očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) v říjnu přikročí k dalšímu výraznému zvýšení úrokových sazeb. V agresivním zvyšování úrokových sazeb však zřejmě bude pokračovat také americká centrální banka (Fed).

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že spotřebitelské výdaje v USA se v srpnu meziměsíčně zvýšily o 0,4 procenta, tedy výrazněji, než očekávali analytici. Cenový index výdajů na osobní spotřebu meziměsíčně stoupl o 0,3 procenta po červencovém poklesu o 0,1 procenta.

  Ruská centrální banka nebude do konce roku nakupovat zahraniční měny

Meziroční růst cenového indexu činil 6,2 procenta, což představuje více než trojnásobek dvouprocentního cíle Fedu. „To bude udržovat tlak na zvyšování úrokových sazeb a na růst dolaru,“ uvedl podle agentury Reuters analytik devizového trhu Adam Button ze společnosti Forexlive.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com