ČSÚ zveřejní data o zářijové inflaci, podle analytiků byla blízko 17,2 %

Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejní údaje o vývoji inflace v září. Podle většiny analytiků, které ČTK oslovila, byla meziroční inflace v tento měsíc blízko srpnové hodnoty 17,2 procenta. Nahoru ji táhly zejména ceny potravin, do kterých se promítají dražší energie. Naopak pohonné hmoty proti srpnu zlevnily.

V srpnu tempo růstu cen poprvé po 13 měsících zpomalilo, když meziroční inflace klesla na 17,2 procenta z červencových 17,5 procenta. Ceny zboží v srpnu meziročně úhrnem vzrostly o 19,6 procenta a ceny služeb o 13,5 procenta.

Analytici Raiffeisenbank předpokládají, že v září inflace druhý měsíc v řadě mírně klesla a dosáhla 17 procent. V meziměsíčním srovnání se podle nich mohla inflace poprvé od konce roku 2020 dostat na nulu. „Po očištění o proinflační impulz ze strany potravin a energií zůstal cenový vývoj oproti srpnu patrně umírněný, především díky sezonním vlivům – zlevnění dovolených a výprodeji sezonního zboží. Tento efekt byl ale do jisté míry tlumen sezonním zdražením v oblasti vzdělávání,“ uvedli zástupci Raiffeisenbank.

Meziroční inflaci 17 procent očekává za září i analytik Komerční banky Martin Gurtler, proti srpnu podle něj spotřebitelské ceny stouply o 0,7 procenta. Podle odhadu ekonomů České spořitelny meziroční inflace v září činila 18,7 procenta a meziměsíční 1,5 procenta. Důvodem pro růst cen je pokračující zdražování energií a potravin. Kvůli poklesu reálných mezd ale slábne poptávka, což by se mělo plně projevit ve snižování míry inflace na konci letošního roku a v příštím roce.

  Inflace se podle analytiků dostala pod devět procent

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com