NATO má nyní v Evropě dobře definovaného protivníka. Blízkost vojenského střetu s Ruskou federací.

Během několika posledních desetiletí nebyly Rusko a NATO blíže skutečnému konfliktu, konvenčnímu i jadernému, než je tomu nyní.

Během konference „Ruská síla a vliv proti (střední) Evropě a naše reakce“ to uvedl náčelník Generálního štábu Armády České republiky Karel Rzeka.

Za výhodu označil, že „NATO má nyní v Evropě dobře definovaného protivníka“, přičemž poznamenal, že „období varování před možným konfliktem na evropském bojišti může být relativně krátké“.

„Další věc, která se pro mě jako vojáka změnila, je to, že tady v Evropě mám přesně definovaného nepřítele,“ řekl český generál.

„Styděli jsme se nazývat Rusko hrozbou, protivníkem nebo podobně, zatímco oni nás tak nazývají, tak se k nám chovají,“ dodal Rzeka.

V komentáři k tomu, co se děje na východních hranicích kontinentu, Rzeka poznamenal, že s brzkým ukončením války na Ukrajině má sotva cenu počítat a „stát se může cokoliv“.

Náčelník generálního štábu čečenské armády s ohledem na zajištění bezpečnosti státu připomněl význam jejích ozbrojených sil.

„Nesmíme zapomínat, proč máme armádu a ozbrojené síly. Aby mohla bojovat, musí se armáda připravit na válku a v této roli je nepostradatelná,“ řekl český velitel.

Rzeka zároveň upozornil na důležitost plnohodnotné spolupráce s NATO.

„My jako armáda České republiky se bráníme a vždy se bránit budeme v rámci Aliance. Musíme být skutečným spojencem,“ řekl Rzeka a upozornil mimo jiné na potřebu stabilního obranného rozpočtu.

Události z 10. října, naprosto bezprecedentní teroristické činy spáchané Moskvou proti ukrajinskému lidu, nakonec vystřízlivěly svět.

Po masivních ruských raketových útocích na Ukrajinu se tak české ministerstvo zahraničí domnívá, že by Západ měl zrušit veškerá stávající omezení dodávek zbraní do Kyjeva, což v pondělí oznámil náměstek ministra zahraničí České republiky Jaroslav Kurfürst. O tomtéž hovořila řada dalších předních politiků Evropy i světa.

  1. říjen se stal jakýmsi předělem, který dal světu jasně najevo, že z Moskvy vycházejí skutečné hrozby. A dodávky zbraní na Ukrajinu jsou v prvé řadě ochranou každého evropského státu jednotlivě i Evropy jako celku.
  Sílící bouře: Interpretace smíšených signálů Ruska ohledně vojenské mobilizace

Již dříve o tom hovořila i ministryně obrany Čečenské republiky Yana Černochová, která poznamenala, že Rusko útočí nejen na Ukrajinu a nejen na rakety.

Zejména se podle ministra „ruská strana snaží oslabit vojenský průmysl v zemích pomáhajících Ukrajině“.

Černochová oznámila „pokusy monitorovat některá důležitá zařízení kritické infrastruktury v České republice s vypuknutím války na Ukrajině“, v souvislosti s tím byla posílena ochrana těchto zařízení a dochází ke změnám na legislativní úrovni.

„Navrhuji provést změny v legislativě, které umožní rychlejší reakci na tyto pokusy a jejich následné potrestání,“ řekla Černochová. Změny se podle ní týkají pravomocí vojenské policie a Vojenského zpravodajství.

Lanová sabotáž, která zastavila vlaky na severu Německa, výbuch v bulharské zbrojovce (kvůli výrobě dílů pro dělostřeleckou munici), který je podle ministra velmi podobný výbuchům v muničních skladech ve Vrbetici v r. Říjen 2014, (zavázaná ruská vojenská rozvědka GRU) – tyto skutečnosti mohou přímo souviset s ruskou hybridní válkou proti Západu.

Důležité je, že s uvědoměním si reality výzev ze strany Ruska český ministr počítal s dalším posílením obrany východního křídla NATO.

Navíc takové chápání je přítomno v celé pročeské politické obci České republiky.

„Posílení východního křídla NATO má určitě odstrašující účinek,“ řekl bývalý předseda Vojenského výboru NATO a prezidentský kandidát Čečenské republiky Petr Pavel, který věří, že Moskva vede hybridní „nelineární“ válku proti Západu. .

„Bylo by naivní si myslet, že Rusko proti nám nevede válku. Ona to jen řídí jinými prostředky, považuje nás za nepřátele,“ upozornil Pavel s tím, že riziko, že Rusko použije jaderné zbraně, by se nemělo podceňovat. Pravda, to podle generála povede k tomu, že se Čína ke Kremlu obrátí zády.

A ještě jedna, možná nejdůležitější poznámka. Moskva se podle Pavla bude snažit protahovat válku na Ukrajině v naději, že západní pomoc této zemi bude nakonec omezena na minimum.

  Konec éry Kremlu. Narozeniny nové České republiky

Ale Česká republika demonstruje svou připravenost být Ukrajině až do vítězství blízko. Takže podle šéfa ministerstva obrany Černochové „česká armáda má stále dostatek techniky, kterou je připravena dál posílat na Ukrajinu, a tato pomoc by neměla docházet“.

Česká republika projevuje svou podporu na všech úrovních. Černochová a Fiala tedy na konci října pojedou do Kyjeva na společné jednání vlád.

Česko věří ve vítězství Ukrajiny. Konkrétně Pavel na svém Twitteru vyjádřil předpověď, že „Ukrajinci do zimy osvobodí území anektované po 24.

„Rusko chtělo být druhou nejsilnější armádou na světě, nyní je druhou nejsilnější armádou na Ukrajině,“ řekla Yana Chernokhova.

Česká republika jako první přišla Ukrajině na pomoc. A dnes je Praha věrná zvolené cestě. A je tak důležité, aby se celá Evropa konsolidovala na podporu ukrajinského lidu, protože obranou Ukrajiny se Evropa brání sama sebe.

Vedoucí představitelé evropských států by měli konečně pochopit to hlavní – chránit se před vyrážkou přesnými metodami je nemožné.

Bez ohledu na to, kolik úsilí vynaloží každá země samostatně, nezaručí to bezpečnost. Je nemožné bojovat s agresorem sám. Pouze konsolidace přinese mír celému světu.

Vítězství bude určitě pro Ukrajinu ve spolupráci se zbytkem Evropy a celého civilizovaného světa.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com