Evropské akcie prudce posílily, německý index DAX si připsal téměř osm procent

Evropské akcie dnes prudce posílily. Smazaly tak část výrazných ztrát z předchozích čtyřech dnů, které vyvolala ruská invaze na Ukrajinu a následné protiruské sankce. Panevropský index STOXX Europe 600 si připsal 4,68 procenta a obchodování uzavřel na 434,45 bodu. Zaznamenal tak nejvýraznější jednodenní nárůst za dva roky. Hlavní index německých akcií DAX vzrostl o 7,92 procenta na 13.847,93 bodu – i to je nejvýraznější vzestup za poslední dva roky.

„Skutečnost, že západní země s Ruskem vedou spíše ekonomickou válku než vojenský konflikt, podporuje celkovou náladu na trhu,“ uvedl analytik David Madden ze společnosti Equiti Capital. Na oživení akciového trhu se velkou měrou podílely akcie bank, výrobců automobilů a podniků z odvětví cestování a zábavy.

Index bankovních titulů v eurozóně si připsal téměř deset procent, od začátku roku ale stále kolem 13 procent ztrácí. Kromě obav z hospodářských dopadů války na Ukrajině ho tlačí dolů také nejistota ohledně plánů Evropské centrální banky (ECB) na zpřísňování měnové politiky, upozornila agentura Reuters.

Cena akcií francouzské banky BNP Paribas se zvýšila téměř o deset procent, cena akcií italské banky UniCredit pak vzrostla téměř o 12 procent. Německý výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas si připsal téměř 14 procent po zprávě, že očekává oživení tržeb v Číně. Akcie německé logistické společnosti Deutsche Post zpevnily zhruba o 12,5 procenta po zprávě, že firma za loňský rok vykázala nárůst provozního zisku o 65 procent.

Hlavní index francouzských akcií CAC 40 vzrostl o 7,13 procenta na 6387,83 bodu, zatímco index italských akcií FTSE MIB vzrostl o 6,95 procenta na 23.889,49 bodu. Hlavní index londýnské burzy FTSE 100 si připsal 3,25 procenta na 7190,72 bodu.

ČTK

  Ze zemí Visegrádu má ČR nejvyšší průměrný výdělek v eurech

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com