Blinken vyzval v telefonátu Lavrova k propuštění zadrženého novináře

idnes.cz

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov spolu v neděli telefonicky hovořili o zadrženém novináři amerického listu The Wall Street Journal Evanu Gershkovichovi. Blinken vyzval Rusko, aby reportéra okamžitě propustilo, stejně tak podle listu apeloval na propuštění jiného Američana Paula Whelana.

Lavrov podle agentury Reuters uvedl, že je nepřijatelné, aby Washington případ politizoval. Podle amerického ministerstva zahraničí ministři také hovořili o svých diplomatických misích a důležitosti jejich fungování.

Ruské úřady 31letého novináře Gershkoviche zadržely tento týden v Jekatěrinburgu na Urale. Uvedly, že ho podezřívají ze špionáže. Redakce WSJ obvinění odmítla a ve svém komentáři vyzvala amerického prezidenta Joa Bidena, aby v reakci na zatčení vyhostil ruského velvyslance. Bílý dům obvinění novináře označil za směšné a prohlásil, že zatýkání amerických občanů v Rusku je taktika, která není ničím novým.

WSJ připomíná, že Gershkovich je prvním americkým novinářem zadrženým v Rusku od roku 1986. Americká diplomacie už dlouhé měsíce s Ruskem také vyjednává o propuštění Paula Whelana, bývalého vojáka, který byl v Rusku odsouzen k 16letému trestu odnětí svobody za údajné zapojení do špionáže. Jeho rodina a Washington obvinění odmítají.

Dnešní telefonát podle ruského ministerstva zahraničí inicioval Blinken. Oba šéfové diplomacie spolu podle dostupných informací naposledy v krátkosti mluvili na summitu skupiny zemí G20 v indickém Dillí na začátku března. Tehdejší jejich desetiminutový rozhovor byl prvním takto vrcholným setkáním zástupců USA a Ruska za mnoho měsíců.

Zdroj: Forum24

  Jurečka: Koalice dokončila jednání o konsolidačním balíčku a reformě penzí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com