Krásné a významné gesto, respekt a hrdí Češi. Politici reagují na cestu Pavla a Čaputové do Kyjeva

Se Zuzanou Čaputovou vnímáme hodnotu svobody a spravedlnosti. Je těžké vidět na vlastní oči, že Ukrajinci za ni platí cenu nejvyšší – krev a životy vlastních občanů, píše na sociální twitter prezident Petr Pavel. Se slovenskou prezidentkou v pátek dorazil do Kyjeva, kde se mají setkat se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Na jejich návštěvu Ukrajiny reagují čeští politici i veřejně známé osobnosti. Mluví o respektu a krásném a významném gestu.

„Prezidenti Česka a Slovenska jsou v Kyjevě. V politice mají gesta svoje místo, v mezinárodní politice zvlášť. A tohle je krásné a významné gesto společné podpory přátelům, kteří vzdorují agresivnímu, teroristickému státu a jeho válečným zločinům,“ píše na twitteru bývalý ministr financí a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek.

Europoslanec a pražský radní Jiří Pospíšil upozorňuje na fakt, že jen pár hodin před příjezdem prezidentky Čaputové a prezidenta Petra Pavla proběhl na ukrajinskou metropoli ruský raketový útok. „Respekt,“ dodává Pospíšil.

Podle Jiřího Hrdiny, olympijského vítěze, bývalého hokejisty a podporovatele Petra Pavla, by si česká i slovenská společnost měla podobné události užívat. „Až na podzim na Slovensku vyhraje Fico a ta jeho proruská banda, tak už to tak veselé nebude,“ píše na twitteru.

Zastupitel a 1. náměstek hejtmana Jihočeského kraje František Talíř (KDU-ČSL) děkuje na sociálních sítích oběma hlavám států za jejich společnou cestu. „Čím více roste brutalita okupantů, tím více je nutné Ukrajinu podporovat,“ dodává s tím, že cesta prezidenta do Kyjeva bude pro obránce Evropy velkým povzbuzením.

„Jsem hrdá Češka vždycky. Občas i o kousek víc,“ píše k fotografii, kterou prezident Pavel umístil na sociální síť twitter, expertka na jaderná inženýrka a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Hrdá je i soupeřka prezidenta Pavla v prvním kole voleb Danuše Nerudová. „Jsem hrdá na to, že Petr Pavel spolu se Zuzanou Čaputovou dnes na Ukrajině jasně ukazují, kde naše země stojí. Symbolika této cesty je obrovská a Ukrajinci potřebují naši plnou podporu,“ napsala na twitter.

  Polsko se dohodlo s Ukrajinou na tranzitu obilí

Na společných zahraničních cestách se prezident Petr Pavel a prezidentka Zuzana Čaputová shodli během jednání v Bratislavě. Tam Pavel vyrazil krátce po své inauguraci letos v březnu.

Prezident Pavel po společném jednání v Grasalkovičově paláci v Bratislavě řekl, že svou plánovanou dubnovou návštěvu Ukrajiny hodlá koordinovat s Čaputovou. „Jsem ráda, že pan prezident přišel s touto nabídkou. Velmi ráda na takovou cestu vyrazím,“ řekla Čaputová, která Ukrajinu navštívila loni v květnu. Podle Čaputové společné zahraniční cesty mohou posílit společné zájmy.

Zdroj: Forum24.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com