neovlivníVláda nechce měnit dotační škrty, podle Fialy zásadně neovlivní cenu elektřiny

Vláda neočekává, že by se ještě měnil její plán na škrtání dotací. Po jednání kabinetu to dnes novinářům řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle premiéra Petra Fialy (ODS) by snížení státních plateb za obnovitelné zdroje energie, které je součástí dotačních škrtů, nemělo mít rozhodující vliv na cenu energie v příštím roce.

Ministerstvo financí tento týden oznámilo, že v příštím roce vláda proti letošnímu roku sníží celkový objem vyplácených dotací o 84,1 miliardy korun. Z toho 38 miliard korun je zrušení letošní jednorázové dotace na podporu přenosové a distribuční soustavy. Zbývajících 46,1 miliardy korun jsou omezení běžných dotací, které jednotlivá ministerstva vypisovala.

Změnu plánovaných škrtů vláda nepředpokládá. „Pokud bude docházet k jakýmkoli změnám, vždy musí být koaličně dohodnuté. V tuto chvíli nečekáme, že k něčemu takovému dojde,“ řekl Rakušan.

Součástí škrtů běžných dotací je i snížení státní platby za podporu obnovitelných zdrojů energie o 13,5 miliardy korun. V letošním roce podporu v plné výši hradil stát kvůli razantnímu růstu cen energií, v příštím roce ale chce vláda přenést část poplatku zpět na odběratele elektřiny, kteří ho v regulované složce ceny platili i v minulosti.

Fiala dnes upozornil, že vláda už předem oznámila, že převzetí poplatku za obnovitelné zdroje bude platit pouze do konce letošního roku. Pro spotřebitele bude návrat poplatku znamenat zdražení elektřiny v řádu stokorun ročně, řekl. „To, že cena elektřiny nebude třeba tak nízká, jak bychom si všichni představovali, nezpůsobí návrat poplatků za obnovitelné zdroje,“ zdůraznil.

„Dotace samy o sobě, to, že je škrtáme, nebude mít nejpodstatnější vliv na cenu elektřiny. Ale bude to mít pozitivní vliv na spravedlnost v naší zemi, na naši ekonomiku, na dobré hospodaření státu,“ dodal Fiala.

  Sudetští Němci podle Posselta vkládají do českého předsednictví velké naděje

Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) také upozornil, že na trzích klesá cena silové elektřiny. Podle něj je pravděpodobné, že tento pokles cen vyváží případné zvýšení regulované složky ceny elektřiny.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com