S politickou situací je podle Kantaru spokojeno rekordně málo lidí

domaci.ihned.cz

S politickou situací v Česku je spokojeno 11 procent obyvatel, nejméně od začátku měření. Jako velmi špatnou hodnotí politickou situaci téměř polovina Čechů a dva z pěti ji vnímají jako špatnou. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi.

Velmi nespokojených respondentů oproti listopadovému i lednovému průzkumu výrazně přibylo. „Je to extrémně rychlé zhoršení, které jsme nikdy dříve neviděli,“ uvedl analytik Kantaru Ondřej Ryboň.

Nespokojenost jde podle Ryboně napříč sociálními skupinami. Relativně nejoptimističtější jsou voliči vládního hnutí ANO. Jako dobrou vnímá politickou situaci 38 procent z nich. Ještě před měsícem to bylo 55 procent.

Zdaleka největší pokles spokojenosti s politickou situací zaznamenal Kantar u příznivců menší vládní strany ČSSD. Za měsíc se propadl ze 43 na šest procent. „O něco menší pokles je vidět také u voličů KSČM, z 22 na pět procent,“ doplnil Ryboň.

Od roku 2014 se spokojenost lidí s politickou situací pohybovala většinou kolem 30 procent. Loni v březnu, tedy na začátku koronovarivové epidemie ale vzrostla až na rekordních 61 procent, od té doby klesá.

Průzkum dělala agentura Kantar CZ v období od 15. února do 5. března. Zapojilo se do něj 1200 respondentů.

Hodnocení politické situace v ČR podle výzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi:

Hodnocení politické situace Podíl respondentů v procentech
velmi dobrá 1
spíše dobrá 10
spíše špatná 39
velmi špatná 48
neví nebo nedopovědělo 2

 

Zdroj: Česká televize

Autor: ČTK

  Na konferenci k výročí vstupu ČR do EU vystoupí Fiala či lídři stran

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com