Babiš: O případném zavření průmyslu je třeba jednat s tripartitou

O případném zavření průmyslových podniků kolem Velikonoc je potřeba vést debatu hlavně s tripartitou, která by měla mít rozhodující slovo. Při dnešní návštěvě hořovické nemocnice to řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Zavření průmyslu na Velikonoce možná doporučí Rada vlády pro zdravotní rizika. Podle člena rady a hlavního epidemiologa IKEM Petra Smejkala by to mělo mít významný vliv na pokles počtu nakažených nemocí covid-19. Proti uzavírání průmyslu se naopak postavil poradce prezidenta pro zdravotnictví, epidemiolog Roman Prymula.

Babiš poukázal na nepříznivý dopad na rozpočet i na firmy. Připomněl i to, že průmyslové podniky nyní ve velkém testují své zaměstnance. Podle premiéra se o této možnosti ještě povede diskuse na Radě vlády pro zdravotní rizika a ve vládě a je potřeba také jednat s tripartitou. „O tom je potřeba vést debatu hlavně s tripartitou, oni by měli mít rozhodující slovo,“ dodal Babiš.

„Kdybychom k těm Velikonocům přidali pár dní, tak ten efekt na sražení virové nálože v populaci by byl významný a hodně by to pomohlo,“ řekl v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi Smejkal. Připomenul, že ostatní oblasti jako kultura, školství či služby již uzavřené jsou.

Podle Prymuly ale není zřejmé, zda by takové krátkodobé opatření skutečně k zastavení šíření nákazy výrazně přispělo. Podle epidemiologa je nyní potřeba se zaměřit na kontakty lidí o pracovních přestávkách či obědech.

Autor: ČTK

  Pojar: Návštěva Zelenského se definitivně domluvila v červnu v Moldavsku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com