Babiš pojede k Zemanovi, mluvit by měli také o pozici Blatného

Po více než měsíci přijme dnes večer prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech premiéra Andreje Babiše (ANO). Zásadním tématem jednání nejspíš bude skutečnost, že hlava státu zhruba před dvěma týdny požadovala v rozhovoru pro Parlamentní listy odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Důvodem je ministrův postoj k ruské vakcíně Sputnik V proti covidu-19. Blatný trvá na tom, že ruská látka musí mít před využitím v Česku souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Babiš v neděli v rozhovoru pro TN.cz uvedl, že příští týden výměna ministra nenastane, resort ale opakovaně kritizoval.

Zeman také uvedl, že Babiš udělal chybu, když mu navrhl do funkce ministra zdravotnictví nekompetentního člověka. Blatný podle prezidenta není epidemiolog a nemá manažerské zkušenosti. Zeman uvedl, že pokud by se Babiš rozhodl Blatného ve funkci ponechat, nepřispělo by to ke zlepšení jejich přátelských vztahů. Kromě Blatného prezident žádal odvolání ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové a ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD).

Babiš po Zemanově vyjádření uvedl, že žádné personální změny ve vládě nejsou aktuálně na stole. Premiér ale minulý týden ministerstvo zdravotnictví zkritizoval. Nelíbilo se mu, že resort podle informací Radiožurnálu původně chtěl, aby Správa státních hmotných rezerv (SSHR) musela pro plánovaný nákup pěti milionů antigenních testů na koronavirus do škol získat atest jejich citlivosti. Podle Babiše se ministerstvo rozhodlo udělat ze správy rezerv „zkušební laboratoř“, kvůli tendru také napsal Blatnému vytýkací dopis.

Hlavní epidemiolog IKEM a vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) při ministerstvu zdravotnictví Petr Smejkal v nedávném rozhovoru Prostor X na webu Reflex.cz poznamenal, že dostal zhruba před dvěma týdny nabídku stát se ministrem, kterou odmítl. Babiš v neděli pro TN.cz řekl, že Smejkala na ministra mu doporučovala odborná skupina. Zemanovo vyjádření podle Babiše nebylo šťastné pro jeho rozhodování a jeho pozici.

  Obrana chce rozšířit působnost Vojenské policie na síly cizích států

Návrh na odvolání ministrů předkládá premiér prezidentovi, šéf SÚKL podléhá ministru zdravotnictví.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com