Babiš bude jednat s lídry opozice o prodloužení nouzového stavu

Novinky.cz

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude dnes před polednem videokonferečně jednat s lídry opozice o podpoře Sněmovny pro prodloužení nouzového stavu o 30 dnů. Hlasovat budou poslanci o žádosti vlády v pátek, zatím se k ní opozice staví odmítavě. Pokud ji nepodpoří, skončí nouzový stav vyhlášený kvůli opatřením proti šíření koronaviru k 28. březnu.

Část opozice žádá odstranění zákazu pohybu mezi okresy tak, aby bylo možné cestovat na vlastní chaty. Koalice Spolu navrhla návrat prvních dětí z distanční výuky do škol od 12. dubna.

Žádost poslancům, aby nouzový stav v Česku místo 28. března skončil až 27. dubna, vláda schválila v pondělí. Nouzový stav by tak v Česku trval nepřetržitě víc než půl roku.

Prodloužení nouzového stavu navrhl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) kvůli tomu, že chce udržet přísné protiepidemické restrikce včetně zákazu cestování mezi okresy i o velikonočních svátcích, tedy nejméně do prvního dubnového pondělí. Podle Blatného a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) je zatím epidemie natolik silná, že se nedá zvládat standardními opatřeními. Blatný uvedl, že až nouzový stav skončí, budou se řídit pandemickým zákonem. Opatření podle ministra bude země potřebovat ještě několik měsíců.

Autor: ČTK

  Soud Babiše i Nagyovou zprostil obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com