Podle nových odhadů Netanjahu většinu v parlamentu nezíská

zahranicni.ihned.cz

Aktualizované odhady výsledků izraelských voleb zhoršily vyhlídky pravicové strany Likud premiéra Benjamina Netanjahua na vítězství. Podle nich nemá předseda vlády šanci získat parlamentní většinu, ani kdyby se mu podařilo přesvědčit ke spolupráci nacionalisty, informoval zpravodajský server BBC News.

Podle odhadů na základě průzkumu u voličů při odchodu z volebních místností by strana Likud a její spojenci měli ve 120členném Knesetu obsadit 52 či 53 křesel. Strany, které stojí k premiérovi v opozici, mají šanci na 60 mandátů.

Nacionalistická strana Jemina, již vede exministr obrany Naftali Bennett, získá podle odhadů sedm parlamentních míst. Bennett své koaliční záměry odmítl sdělit. „Udělám pouze to, co bude dobré pro Izrael,“ citoval jej jeho mluvčí.

Úterní izraelské volby byly čtvrté od jara 2019 a druhé od začátku epidemie covidu-19. Volební účast dosáhla 67,2 procenta.

Netanjahu v předvolební kampani vyzdvihoval především úspěšnost očkování proti nemoci covid-19 v zemi. Skoro polovina Izraelců již dostala obě dávky vakcíny. Popularitě premiéra naopak mohl uškodit soudní proces, v němž je obviněn z korupce.

Autor: ČTK

  Ukrajina si objednala v Polsku 100 bojových vozidel Rosomak

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com