Cesta k vakcíně se otevřela nepostradatelným pracovníkům, počet zemřelých s covidem přesáhl 26 tisíc

echo24.cz

K očkování proti covidu-19 se od pondělí mohou začít registrovat zaměstnanci superkritické infrastruktury a vybraní policisté a hasiči. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) jde asi o 9 tisíc lidí. Zařadí se tak mezi další skupiny obyvatel, kteří se mohli začít očkovat už dřív. Z nich s nedělní půlnocí skončila možnost registrace k přednostní vakcinaci pro zaměstnance škol. Laboratoře v neděli potvrdily 1722 nových nákaz. S koronavirem v Česku zemřelo od začátku epidemie přes 26 tisíc lidí.

Očkování proti covidu-19 v Česku začalo 27. prosince, používají se zatím vakcíny od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Všechny se podávají ve dvou dávkách. K očkování se dosud mohli hlásit zdravotníci, senioři nad 70 let i mladší lidé s chronickými chorobami. Očkovat se může nechat třeba také personál domovů pro seniory a postižené nebo zařízení pro okamžitou pomoc dětem.

Po Velikonocích se spustí registrace pro lidi nad 65 let a také pro pracovníky terénních sociálních služeb, kteří docházejí za seniory či postiženými domů.

Za čtvrt roku od začátku očkování proti covidu-19 dostalo v Česku aspoň první dávku vakcíny 1,127 milionu lidí, tedy zhruba každý desátý obyvatel země. Ukončené očkování mělo k nedělnímu večeru téměř 445 tisíc lidí. V neděli zdravotníci aplikovali 8922 dávek.

Podle Blatného by do konce dubna měly dostat alespoň jednu dávku vakcíny dva miliony lidí. Ministr předpokládá, že v červnu bude alespoň jednou dávkou očkováno 60 až 70 procent populace.

V březnu zemřelo přes pět tisíc nakažených

Od začátku epidemie zemřelo v Česku podle statistik ministerstva zdravotnictví 26 036 lidí, u kterých byla potvrzena nákaza novým typem koronaviru. Nejtragičtějším měsícem za dobu trvání epidemie je březen. Ten má zatím 5232 obětí. V současnosti roste počet obětí o tisícovku za necelý týden.

  MZd chce zaměstnávání ukrajinských zdravotníků řešit i na úrovni EU

Denní počty nově potvrzených případů ale dál klesají, v neděli testy odhalily 1722 nakažených, nejméně od 6. prosince. V mezitýdenním srovnání byl nárůst nižší o 666 případů. Snižují se i počty hospitalizovaných s covidem, v nemocnicích jich bylo v neděli 7188, z toho 1727 v těžkém stavu. Proti předchozí neděli klesl počet hospitalizací o 1140.

Nejvíce se nyní nákaza šíří na Jindřichohradecku, kde za poslední týden přibylo 659 nově potvrzených případů v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Přes 600 nových případů za sedm dní na sto tisíc obyvatel mají ještě Berounsko, Českolipsko, Děčínsko a Mostecko.
Bodové skóre epidemického systému PES, kterým se dříve řídila opatření proti šíření nákazy, zůstává druhým dnem na 59 bodech. Index tak odpovídá třetímu z pěti stupňů pohotovosti. V neděli se ve srovnání se sobotou mírně zlepšily tři ze čtyř sledovaných parametrů. Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření nákazy stouplo o tři setiny na 0,83. Hodnota pod jednou ale značí zpomalování epidemie.
Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com