Úterní nárůst nakažených klesl poprvé od začátku února pod deset tisíc

byznysnoviny.cz

V úterý v Česku přibylo 8568 potvrzených případů koronaviru. V mezitýdenním srovnání je to o 2400 nakažených méně. Zároveň poprvé od začátku února klesl úterní nárůst pod deset tisíc případů. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Epidemie v poslední době ustupuje, české nemocnice jsou ale stále velmi vytížené. Dnes ráno byla volná necelá čtvrtina standardních lůžek s kyslíkem.

S nákazou novým koronavirem dosud v zemi zemřelo 26.421 lidí. Na úterý připadá zatím 85 úmrtí. Tyto údaje ale obvykle při dalších aktualizacích rostou. Méně než sto zemřelých s covidem za jeden den bylo v Česku naposledy 20. prosince, tedy před více než třemi měsíci. V březnu byl naopak denní počet obětí několikrát vyšší než 200.

Snížit vysokou úmrtnost a zamezit těžkým průběhům nemoci by mělo očkování, které začalo 27. prosince. Zdravotníci od té doby podali 1,611.172 dávek vakcíny, z toho zhruba 36.600 v úterý. Obě potřebné dávky zatím dostalo 464.836 lidí. Rada vlády pro zdravotní rizika v úterý podpořila posunutí termínu druhé dávky očkování proti covidu. které už dříve avizoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a prosazoval i její člen epidemiolog Petr Smejkal. Vakcíny Pfizer a Moderna se budou nově registrovaným podávat po 42 dnech.

Rizikové skóre protiepidemického systému PES je čtvrtý den na 59 bodech ze sta možných. Index tak odpovídá třetímu z pěti stupňů pohotovosti, vláda už se ale systémem neřídí. Všechny čtyři sledované parametry se od úterý zlepšily. Reprodukční číslo ale kleslo jen nepatrně, po zaokrouhlení zůstává hodnotě 0,85. Číslo udává, kolik jeden pozitivně testovaný nakazí dalších lidí, hodnota pod jednou značí zpomalování epidemie. Systém PES se má dočkat změn, kritériem bude mimo jiné počet nově nemocných na 100.000 obyvatel a zřejmě i procento pozitivních testů na covid-19.

  Vysokoškolští učitelé v Česku dnes budou protestovat proti nízkým platům

Od loňského začátku epidemie se v Česku novým typem koronaviru prokazatelně nakazilo 1,532.332 lidí. Více než 1,366.000 z nich se z nemoci vyléčilo.
Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com