Na olomouckém krajském úřadě a v Přerově zasahují policisté z NCOZ

Na olomouckém krajském úřadu, ale také na přerovské radnici zasahují od dnešního rána policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podle hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) se pozornost policistů soustředí na veřejné zakázky, zřejmě jde o investice v dopravních stavbách. Kraj policistům poskytuje součinnost, řekl ČTK Suchánek. Podle informací ČTK policisté na krajském úřadě, ale také v Přerově, prohledávají kancelář náměstka hejtmana Michala Záchy (ODS), který je zároveň přerovským uvolněným radním. Zácha je rovněž krajským šéfem ODS. Podle Deníku N je zadrženo více než deset lidí, zdroj informace ale web neuvádí.

Detektivové z NCOZ zasahují na krajském úřadě od 07:00, zůstali zde i v odpoledních hodinách. Podle hejtmana Suchánka mají neomezenou kompetenci pro přístup do kanceláří na úřadě. Podle informací ČTK zasahují v kanceláři náměstka Záchy a na odboru dopravy, informace vytěžují také od pracovníků z odboru investic. Od ranních hodin zasahují také v kanceláři Michala Záchy na přerovské radnici. „Města Přerova se vyšetřování netýká, primátor Petr Vrána byl informován a podepsal mlčenlivost,“ řekla dnes ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Informaci o jeho případném zadržení dosud nikdo oficiálně nepotvrdil, komentovat to dnes nechtěli ani státní zástupci z dozorujícího Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci. Vrchní žalobce Radim Dragoun dnes ČTK řekl, že bližší informace by mohly zmařit další průběh trestního řízení. „Další informace budou uveřejněny v úterý nebo ve středu,“ uvedl Dragoun. Podle Deníku N je kromě Záchy zadržen i další člen ODS Robert Knobloch, který byl před lety i předsedou olomouckých občanských demokratů. Kromě politiků a úředníků se podle informací Deníku N policie zajímá i o dvě soukromé společnosti, které se údajně o zakázky ucházely.

Krajský náměstek Michal Zácha, který má na kraji v kompetenci dopravu, sport a volný čas, je zároveň přerovským uvolněným radním, na starosti zde má školství, sport a grantovou politiku, a také předsedou představenstva Vodovodů a kanalizací v Přerově. ČTK se jej nepodařilo během dne kontaktovat, má nedostupný mobil.

  Hamáček navrhne otevření přechodů s Rakouskem a Německem

VSZ v Olomouci také uvedlo, že se zásah netýká pouze krajského úřadu, policisté podle žalobců zasahují zejména na území Olomouckého kraje, ale i mimo něj, potvrdil náměstek vrchního žalobce Radek Bartoš. Podle informací ČTK se zásahy mimo kraj mohou týkat podezřelých, kteří mají trvalé bydliště mimo Olomoucký kraj. Detektivové z NCOZ rovněž dělají domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků.

Bartoš obecně uvedl, že policisté mohou podezřelého zadržet na 48 hodin. V této lhůtě se musí buď rozhodnout o propuštění této osoby na svobodu, nebo pokud je zahájeno trestní stíhání, musí se v této lhůtě podat návrh na vazbu, je-li k tomu důvod. „Soud má poté na rozhodnutí o tomto návrhu dalších 24 hodin,“ řekl dnes ČTK náměstek vrchního státního zástupce Radek Bartoš.

Zadávání veřejných zakázek v dopravě řešilo současné vedení kraje také v roce 2021 a to v souvislosti s informacemi z diáře tehdejšího šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Vedení kraje tehdy kvůli tomu zadalo externí forenzní audit u krajské správy silnic. Nezávislá kontrola zkoumala veřejné zakázky za období 2015 až 2020, kdy v kraji nejprve vládla ČSSD s KSČM a poté vítězné hnutí ANO s ODS a ČSSD. Na podzim 2020 se pak vlády ujala koalice Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. Výsledky auditu krajský úřad nezveřejnil, kvůli kontrole ale tehdy padlo trestní oznámení. Krajská správa silnic kvůli výsledku auditu upravila systém hledání dodavatelů zakázek, častěji zveřejňuje své poptávky a oslovuje více firem. Rozhodla se také upravit vnitřní předpisy a vyřešit střet zájmů u několika zaměstnanců.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com