Šéf školských odborů oslovil v otevřeném dopise rodiče, vysvětluje důvody stávky

Předseda školských odborů František Dobšík dnes oslovil v otevřeném dopise rodiče dětí, vysvětluje v něm důvody celodenní výstražné stávky učitelů. Informovali o tom dnes zástupci školských odborů v tiskové zprávě. Školské odbory minulý týden rozhodly, že se stávka uskuteční v pondělí 27. listopadu v základních, středních i mateřských školách. Odboráři v dopise zdůrazňují, že společným zájmem dětí a rodičů je kvalitní vzdělání dětí.

„Věřte, že si nebereme Vaše děti jako rukojmí. Ty si bohužel vzala vláda, která není schopna najít politickou vůli realizovat svou vlastní prioritu. Chtěli bychom Vás tedy požádat o pochopení a podporu našich požadavků,“ píší odboráři v dopise rodičům. Dopis školské odbory zaslaly spolku Fórum rodičů, který se angažuje v oblasti rodičovských práv.

Odbory vysvětlují v dopise i důvody stávky, nedostatek peněz ve školách by podle nich způsobil výrazný pokles počtu hodin věnovaných výuce. To by znamenalo omezení dělení tříd na skupiny, zvyšování počtu žáků ve třídách nebo například omezení volitelných předmětů. Provoz škol by podle odborářů omezily i ministerstvem školství avizované škrty nepedagogických pracovníků.

Odboráři usilují o více peněz pro školství. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) minulý týden řekl, že snažit se o růst platů učitelů a současně navyšovat počet pracovních míst ve školství je velmi náročné. Nárůst počtu pozic ve školství podle něj nejde zastavit, měl by se ale zpomalit. Jednou z cest je podle Beka snížení maximálního počtu hodin výuky. S Dobšíkem by o tématu měli jednat tento týden ve čtvrtek.

ČTK

  Ředitel divadla překvapil Františka Němce přáním k blízkému jubileu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com