Odbory chystají 27.listopadu v Praze demonstraci proti krokům vlády

Odbory chystají na pondělí 27. listopadu v Praze protestní pochod proti krokům vlády a demonstraci na Malostranském náměstí nedaleko Sněmovny. Počítají s účastí několika tisíc odborářů. Vyplývá to z magistrátního seznamu nahlášených shromáždění. Svůj den protestů pořádá 27. listopadu Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Kritizuje vládní konsolidační balíček, nezvyšování platů ve veřejné sféře či návrhy změn penzí. Školské odbory připravují celodenní stávku za růst výdělků a víc peněz pro školství. Ke stávce vyzývá nejpočetnější svaz KOVO, podporují ho čtyři průmyslové svazy a odboráři Škoda Auto. Připojit se chce Asociace samostatných odborů (ASO).

„V rámci Dne protestů se po celé republice uskuteční mnoho různých akcí. Jednou z nich bude i společná demonstrace Za lepší budoucnost ČR, která se uskuteční na Malostranském náměstí,“ uvedla ČMKOS na svém webu. Členy a členky odborů svolává ve 12:00 na náměstí Jana Palacha. Odtud by měli ve 12:30 vyrazit přes Mánesův most, Klárov, Letenskou, Josefskou a Mosteckou na Malostranské náměstí, kde má od 13:00 začít demonstrace. Předáci tak chtějí nedaleko Sněmovny, která ale v pondělí nezasedá, přednést společné prohlášení. Pořadatelé magistrátu ohlásili 1500 účastníků.

Svaz KOVO chce na Malostranském náměstí podle magistrátního seznamu vyjádřit svůj nesouhlas s konsolidačním balíčkem, s plánovaným navyšováním důchodového věku, navrhovaným růstem minimální mzdy a s poplatkem za obnovitelné zdroje energií. Požadovat chce dřívější penzi pro náročné profese. Předáci svazu KOVO očekávají 500 až 1000 účastníků.

Akci na Malostranském náměstí a v Mostecké a Karmelitské ulici chce mít i Asociace samostatných odborů (ASO). Magistrátu nahlásila 5000 odborářů.

Předáci ČMKOS, ASO a svazu KOVO se chtějí v úterý sejít a akce koordinovat. Podrobnosti ke schůzce ČTK zjišťuje.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Sdružuje 31 svazů s asi 270.000 členů. Z nich zhruba 77.700 je ve svazu KOVO. ASO je menší centrála, zastřešuje ale například vlivné železničářské či lékařské odbory.

  V pátek v ČR přibylo 11.549 případů covidu, obětí je 4526

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com