Moskva varuje USA, ať se drží stranou od Krymu

Rusko dnes varovalo Spojené státy, ať se drží stranou od černomořského pobřeží Ruska a Krymu. Riziko incidentu je velmi vysoké, uvedl náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov podle agentury Reuters. Vyslání dvou amerických vojenských lodí do Černého moře, kam mají připlout tento týden, označil na pozadí stoupajícího napětí na východě Ukrajiny za „provokaci“.

Rjabkov současně ujistil, že Moskva hodlá nadále bránit ruskojazyčné obyvatele části východoukrajinského Donbasu, ovládané proruskými separatisty od jara 2014. Rusko tak chce postupovat navzdory americkému varování, že zaplatí „vysokou cenu“ za počínání na východě Ukrajiny. „Prostě bráníme své zájmy, zájmy našich občanů, ruskojazyčného obyvatelstva. Nadále je budeme bránit,“ prohlásil náměstek podle agentury TASS.

Jakékoli hrozby podle diplomata jen posilují přesvědčení Moskvy, že se ubírá správnou cestou, „protože USA jsou našim protivníkem a dělají vše, aby podlomily ruské pozice na mezinárodní scéně“.

Napětí v Donbasu v posledních týdnech stoupá. Kyjev v minulých dnech bil na poplach kvůli soustřeďování ruských vojsk u hranic s Ukrajinou a varoval před rizikem ruské „ozbrojené agrese“ pod záminkou ochrany ruskojazyčných obyvatel Donbasu, Rusko naopak obviňuje Kyjev z provokací

Ukrajina od ruské anexe Krymu a propuknutí ozbrojeného konfliktu v Donbasu na jaře 2014 obviňuje Rusko z agrese a okupace ukrajinských území, i když Moskva přímé zapojení do konfliktu popírá. Boje si dosud vyžádaly více než 13.000 mrtvých.

Autor: ČTK

  Papež František odsloužil předčasnou vánoční mši. Věřící v ní vyzval ke skromnosti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com