Univerzita Karlova se vakcínou Sputnik V na žádost Zemana zabývat nebude. Považuje to za zbytečné

gaudeamus.cz

Vědci z Univerzity Karlovy (UK) nebudou prozkoumávat ruskou vakcínu Sputnik V, jak požadoval prezident Miloš Zeman. Vyplývá to z odpovědi mluvčího univerzity Václava Hájka na dotaz ČTK. Podle rektora školy Tomáše Zimy by bylo zbytečné, aby se univerzitní odborníci posouzením vakcíny zabývali, uvedl Hájek.

Rozhodnutí o použití vakcíny podle něj musí vydat oprávněné orgány, jako je ministerstvo zdravotnictví, Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) a Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Jejich schválení k použití zatím Sputnik V nemá. Pražský hrad nad rozhodnutím univerzity vyjádřil politování.

Prezident Miloš Zeman, který je dlouhodobým zastáncem ruské vakcíny, oslovil rektora Zimu kvůli Sputniku V v březnu. Rektora požádal, aby vakcínu prozkoumala komise odborníků z Univerzity Karlovy.

„Rektor Zima zaslal panu prezidentovi dopis, ve kterém objasnil důvody, proč je zbytečné toto posuzovat na UK, neboť výsledky klinických experimentů byly publikovány v prestižním časopise LANCET v únoru tohoto roku,“ uvedl Hájek.

„Rozhodnutí o použití musí vydat autoritativní a oprávněné orgány, tedy ministerstvo zdravotnictví, SÚKL a EMA. Tímto oprávněným orgánem UK není a ani nemůže být,“ dodal.

‚Politovánihodné rozhodnutí‘

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že nad rozhodnutím lze vyjádřit politování. „Protože vědci Univerzity Karlovy mohli pomoci dobré věci ve prospěch všech občanů republiky, posouzení by tedy určitě nebylo zbytečné, ale cenné,“ uvedl.

Prezident dlouhodobě požaduje, aby Česko přijalo ruskou vakcínu. Bývalého ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), který neschválenou očkovací látku odmítal, kvůli jeho postoji kritizoval. Spolu s ředitelkou SÚKL Irenou Storovou ho v březnu označil za hlavní překážku pro dodávky Sputniku V.

Nabídka Ruska byla podle nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) na nákup 300 000 dávek vakcíny Sputnik V okamžitě a každý měsíc pak dalších 150 000 dávek. Řekl to v úterý Radiožurnálu. Dodal, že nemá informace o tom, že by tato několik týdnů stará nabídka už neplatila.

  Nápor na nemocnice roste, uvolnění se podle Babiše nechystá
Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com