Kulhánek přijel za Babišem, sdělí mu své priority na ministerstvu

irozhlas.cz

Kandidát na ministra zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) dnes ráno přijel na úřad vlády na schůzku s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Své priority v úřadu chce nejdřív sdělit předsedovi vlády, řekl novinářům. Odpoledne Kulhánka na zámku v Lánech přijme prezident Miloš Zeman.

„Jak jsem se vyjadřoval pro média už předtím, nejdříve si chci promluvit s panem premiérem a s panem prezidentem,“ řekl Kulhánek. Náměstek ministra vnitra Kulhánek je druhou volbou vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) na ministra zahraničí, když se v úterý do čela úřadu odmítl vrátit Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Ve funkci ministra má Kulhánek nahradit Tomáše Petříčka (ČSSD), kterého se Hamáček rozhodl odvolat poté, co nad ním minulý týden zvítězil ve volbě stranického předsedy. Zeman odvolal Petříčka v pondělí, od té doby vede ministerstvo dočasně Hamáček.

Kulhánek patří k dlouholetým spolupracovníkům špiček sociální demokracie, radil bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a nyní patří k nejbližším spolupracovníkům Hamáčka. Od poloviny července 2018 pracuje jako Hamáčkův náměstek na ministerstvu vnitra, dříve byl jeho parlamentním poradcem, když Hamáček předsedal Sněmovně.

Jako náměstek pracoval také na ministerstvech obrany a zahraničí. Působil i v čínské společnosti CEFC Europe. Kvůli tomu a kvůli nezkušenosti jeho nominaci kritizuje opozice.

Autor: ČTK

  Jurečka: Ministerstvo prověří žádosti o výchovné, z nichž většinu podali muži

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com