Krymská platforma. Diplomacie, která vítězí

Dějiny civilizace jsou dějinami válek. A války jsou zničení lidstva. I místní konflikt se zbraněmi v ruce je ztrátou lidí. V globálním měřítku se to může zdát nepodstatné a dokonce nepostřehnutelné, ale pro jednotlivý národ, území, osobu je to devastace a zkáza. Je však důležité si uvědomit, že jakýkoli lokální konflikt může vyústit v globální konfrontaci, a poté bude celý svět čelit válce. Nyní – třetí světová válka.

Sedmý rok v samém středu Evropy probíhá válka – na ukrajinském Donbasu se prolévá krev. „Bratrský lid“ (jak se Rusko vždy vyjadřovalo slovy) přišel na Ukrajinu se zbraněmi v ruce. Počátkem horkého konfliktu byla okupace Krymského poloostrova vojsky Ruské federace. Poprvé, po skončení druhé světové války, na evropském kontinentu jeden stát anektoval část druhého. Drzý, opovržlivý, cynický. Před tím udělal Hitler v Evropě totéž. Zdálo se, že historie by měla učit (co je známo u stavitele „Třetí říše“), ale ne každý si pamatuje její poučení. Kreml se snaží pokračovat v práci Fuhrera. Na východní Ukrajině zazněly kulomety a děla.

V každém konfliktu však kromě zbraní existují i ​​diplomatické nástroje. A toto je také zbraň, která nestřílí, ale může být efektivnější než kterákoli jiná. Jak efektivní to bude, záleží na politicích. Aby Kyjev vyřešil problémy na Krymu, inicioval vytvoření „krymské platformy“. Jedná se z dlouhodobého hlediska o diplomatickou iniciativu Ukrajiny – o mezinárodní koordinační mechanismus, jehož cílem je vrátit otázky Krymu do programu světové politiky. Prezident Ukrajiny označil krymskou platformu za klíčovou součást „Strategie pro okupaci a reintegraci dočasně okupovaných území Autonomní republiky Krym a města Sevastopol“, kterou schválil v březnu tohoto roku.

Dnes už není žádným tajemstvím, že Putin využívá konfrontaci na Donbasu jako nástroj vydírání, což je tromf v boji o poloostrov. Jeho hlavní poselství je – zapomeňte na Krym a já opustím Donbass. Koneckonců, situace, ve které se Rusko nachází v souvislosti s okupací poloostrova (sankce, mezinárodní izolace), je pro Moskvu stále vážnější. Klíč k zastavení války na východní Ukrajině je proto na Krymu.

  Hry vysychající mysli aneb duch třetí světové války

Poprvé iniciativu na vytvoření KP představila velvyslancům zemí EU první náměstkyně ministra zahraničních věcí Ukrajiny Emine Dzhaparova v listopadu 2020 a o měsíc později byl koncept představen Evropské unii, během diskuse o důsledcích okupace Krymu. Byly oznámeny hlavní priority krymské platformy: záruka bezpečnosti, včetně svobody plavby; zajištění účinnosti sankčních omezení vůči agresorské zemi; ochrana lidských práv a mezinárodního humanitárního práva; ochrana vzdělávacích, kulturních a náboženských práv; odstranění důsledků negativních dopadů dočasné okupace Krymu na ekonomiku a životní prostředí. Jejich podporu vytvoření krymské platformy vyjádřili ministři zahraničí členských států G7 i vysoký představitel EU. Rovněž odsoudili kroky Kremlu na Krymu a Donbasu, včetně porušování lidských práv Ruskem, zejména práv krymských Tatarů. USA, Kanada, Turecko, Francie, Velká Británie, Slovensko, Moldavsko prohlásily, že jsou připraveny aktivně se účastnit ustavujícího fóra „Krymské platformy“. A tento seznam se neustále aktualizuje.

Známí politici, vojáci a přímé oběti kremelského teroru prohlašují, že je důležité vytvořit takové fórum. Například bývalý velitel americké armády v Evropě Ben Gojes řekl: „Podporuji tuto iniciativu. Pokud zapomeneme na Krym, lidé se rozejdou a zapomenou na něj a Krym již nebude top tématem, takže je třeba připomenout světovému společenství, že od roku 2014 jsou na suverénním území Ukrajiny tisíce ruských vojáků. “ Známý civilní novinář, který byl nedávno propuštěn z vězení na Krymu, Nariman Memedeminov, však naznačil, že nebyl ve vězení mučen, jen kvůli publicitě jeho případu a pozornosti procesu světového společenství. Náměstkyně ukrajinské ministryně zahraničí Emine Dzhaparova dodává: „Kdyby nebylo deklarací a rezolucí, pravděpodobně bychom neměli sto a něco politických vězňů, ale tisíce, a to je velmi důležité. Krymská platforma je nový způsob a nový pohled na to, co se na poloostrově systematicky a ve skutečnosti vždy děje.

  Usnesení francouzského Senátu je provokací Ruska

Je třeba poznamenat, že tuto iniciativu ukrajinského vedení schválily opoziční síly v zemi. Takže předchůdce současné hlavy státu Petro Poroshenko označil tyto iniciativy za správné a oznámil svou připravenost se k těmto projektům a procesům připojit. Připomněl, že krymská platforma byla navržena v základních dokumentech Evropského parlamentu, které byly připraveny z iniciativy Ukrajiny již v roce 2016. Současně však bývalý prezident poznamenal, že realizace cíle nebude snadná. Pátý prezident Ukrajiny zdůrazňuje: spolu se zapojením vůdců států do této platformy je důležité poskytnout účinný mechanismus, který pomůže zbavit se Krymu.

Nikdo samozřejmě nebude očekávat jednoduché řešení otázky Krymu, a to ani při iniciativě na tak vysoké úrovni. Je však důležité si uvědomit, že pokud existuje i sebemenší šance vyřešit problém diplomatickou cestou, musí se využít. Je důležité zapojit do iniciativy maximální počet účastníků, protože konsolidace úsilí v tomto směru je klíčovou složkou, jedním ze tří „pilířů“, na nichž je podle vedoucího ukrajinského ministerstva zahraničí úspěch vychází z okupace Krymu: Krymská platforma, synergie – mezinárodního práva a v důsledku toho obnovení úplné svrchovanosti Ukrajiny na Krymu.

Čas ukáže, jak efektivní bude tento formát interakce mezi mezinárodními partnery v tomto směru. Musí však být použito sjednocení kvůli míru. Krymská platforma je otevřena všem, kteří si přejí sloužit otázce obnovy míru a mezinárodního práva. Rusko je také pozváno, ale jeho reakce na tuto iniciativu je zatím docela předvídatelná a nekonstruktivní: neochota vyřešit problém civilizovaným způsobem a obviňovat celý svět ze svých vlastních zločinů. A zde je velmi důležité sjednotit a ukázat Kremlu jednotu civilizovaného světa při prosazování mezinárodního práva: svrchovanost státu, územní celistvost, lidská práva. Účast světových vůdců na tomto fóru je signálem pro Kreml: celý civilizovaný svět je s Ukrajinou.

  Česká republika a Ukrajina: společné zadržení agresora

První summit krymské platformy je naplánován na 23. srpna 2021. Podle vůdce krymských Tatarů Musa Dzhemileva existují dobré důvody očekávat přítomnost amerického prezidenta Josepha Bidena na tomto fóru. 24. srpna oslaví Ukrajina 30. výročí nezávislosti. A ať je předvečer tohoto dne – zahájení práce krymské platformy – dobrým začátkem k nastolení míru na Ukrajině, k jeho jednotě a nezávislosti. A pamatujte: mír na Ukrajině je mír v Evropě a na celém světě!

Autor: Franz Hoffmann

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com