Česko dalo Rusku ultimátum, informují ruská média o diplomatické roztržce

seznamzpravy.cz

Ruská média dnes při informování o diplomatické roztržce mezi Prahou a Moskvou vyzdvihují, že Česko dalo Rusku ultimátum a že český Senát se vyslovil pro vypovězení česko-ruské smlouvy o přátelství a spolupráci a pro minimalizování počtu pracovníků ruského velvyslanectví v ČR.

„Nový český ministr (zahraničí) začíná svoji práci ultimátem Rusku,“ píše například v titulku server státní televizní stanice Rossija 1. „Čtyři hodiny po nástupu do funkce se Jakub Kulhánek setkal s ruským velvyslancem Alexandrem Zmejevským a předložil mu požadavky. (…) Novináři u budovy ministerstva zahraničních věcí doslova zaútočili na ruského velvyslance, ale diplomat odmítl poskytnout komentář,“ popisuje Rossija 1 středeční příjezd Zmejevského k Černínskému paláci. Stanice zároveň poznamenala, že od nového šéfa české diplomacie „se změna tónu komunikace s Moskvou neočekávala“.

O českém ultimátu píší také například server Meduza nebo rádio Echo Moskvy či tiskové agentury TASS, Interfax a RIA Novosti. Základní agenturní zpravodajství přitom ruská média doprovázejí oficiálními komentáři Kremlu či ruského ministerstva zahraničí, podle nichž takovým způsobem nelze s Ruskem jednat.

TASS a Ria Novosti také upozorňují, že čeští senátoři vyzvali vládu, aby vypověděla česko-ruskou smlouvu o přátelství a spolupráci a minimalizovala počet zaměstnanců ruského velvyslanectví v ČR. Výzvy českého senátu si všímá například i server Komersant, který poznamenává, že obě země se patrně ocitly na pokraji přerušení diplomatických styků a že nynější krize nemá obdoby v novodobé historii vztahů mezi Ruskou federací a Českou republikou.

Autor: ČTK

 

  Politico: Trumpův tým vidí obvinění jako příležitost, připravuje se na "cirkus"

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com