Rusové využili Zemanovu řeč. „Češi neprokázali důkazy, protože neexistují“

V reakci na projev Miloše Zemana ruský senátor Alexej Puškov uvedl, že český prezident neposkytl žádné důkazy o tom, že se ruská tajná služba kvůli tomu podílela na vrbětickém bombardování. Tento druh důkazů neexistuje. Politik řekl: „Není divu, že neposkytli důkazy, protože neexistují.“ Dodal, že šlo o „propagandistický útok“ na Rusko pod západní taktovkou. Podle Pskova Zemanův projev vážně zpochybnil „ruskou verzi“ vrbětického výbuchu. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová rovněž uvedla, že Praha nemá důvod vinit Rusko z výbuchu. Ruský diplomatický mluvčí řekl ruské televizní stanici Rossiya 1: „Vedoucí představitelé země neměli během posledních sedmi let vyšetřování žádné předpoklady a neexistují žádné důkazy, které by to dokazovaly.“

Zacharovová rovněž upozornila, že Praha musí uvést zbraně ve muničním arzenálu Vrbětice. Řekla: „Jak zjistila německá média, existují také protipěchotní miny.“ Dodala, že podle Úmluvy o zákazu používání, skladování, výroby a převodu protipěchotních min a ničení těchto min, signatáři dohody Tyto zbraně nesmějí být drženy na jejich území. Podle rozsudku Okresního soudu ve Zlíně z roku 2016 firmy ve Vrběticích neskladovaly miny jako takové, nýbrž pouze těla min a materiál tak nelze považovat za zakázaný.

V jednom ze dvou textů prohlášení Zacharovová přezkoumala agentura TASS dnešní televizní projev českého prezidenta Miloše Zemana. Z článku však není jasné, zda Zacharovova zareagovala na prohlášení české hlavy státu. TASS zvláště zdůraznila Zemanovo prohlášení, že ve zprávě Bezpečnostní informační služby (BIS) neexistují důkazy o tom, že by se ruskí agenti nacházeli v oblasti Vrbetic, což se objevilo až minulý týden.

Český prezident poprvé promluvil o dvou bombových útocích ve Vrbeticích. Ruská média zdůraznila, že ve zprávě BIS nejsou žádné důkazy o tom, že by se ruští agenti nacházeli v muničním skladu, kde došlo k výbuchu v roce 2014. Minulý víkend kvůli výbuchu vypukla mezi Prahou a Moskvou diplomatická roztržka.

  Mobilizace v Rusku nabírá nové obrátky, nyní je do služby způsobilý i otec se 3 dětmi

Stalo se tak po zveřejnění informace, že podle české tajné služby důvodné podezření padá na ruskou vojenskou rozvědku GRU. Česko kvůli tomu vyhostilo 18 lidí z ruské ambasády v Praze, Moskva pak 20 pracovníků českého velvyslanectví v Moskvě. Rusko označilo český postup za nepřátelský akt a jeho zdůvodnění za absurdní, nepřátelské a provokační. Ve čtvrtek české ministerstvo zahraničí informovalo o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka do konce května a Rusko oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com