V SŠ a VŠ začíná opět praktická výuka, ve třech krajích plný provoz MŠ

Žáci středních škol a studenti posledního ročníku vysokých škol se dnes vrací k praktické výuce, která se kvůli opatřením proti covidu-19 konala naposledy před Vánoci. Návrat do laboratoří, dílen či ateliérů se bude týkat zhruba 130.000 mladých lidí. Učit se budou s povinnými respirátory a testováním na covid-19. Zároveň se kompletně otevřou školky v Plzeňském, Královéhradeckém a Karlovarském kraji, kde výskyt nově nakažených covidem-19 klesl pod 100 na 100.000 lidí za sedm dní. Roušky a testování tam povinné nebudou.

Školy se kvůli epidemii zavřely 1. března, většina ale měla výuku na dálku už řadu týdnů předtím. Jako první se do nich 12. dubna vrátil rotačně první stupeň základních škol, na který podle ministerstva školství chodí kolem 523.000 žáků. Současně se otevřely školky pro zhruba 127.000 předškoláků a děti zdravotníků, učitelů či dalších vybraných profesí. V krajích, kde kvůli vyššímu výskytu nákazy zatím tento režim zůstává, platí i pro ně dvakrát týdně testování neinvazivními antigenními testy na covid-19. Roušky v mateřinkách na rozdíl od vyšších stupňů škol povinné nejsou.

K běžnému režimu se dnes v Karlovarském, Královéhradeckém a Plzeňském kraji vrátí 718 mateřských škol, které podle dat ministerstva navštěvuje 45.441 dětí. V ČR je podle statistik 5317 školek. Evidují 357.598 dětí.

Obnovení praktické výuky bylo dlouhodobě jednou z priorit ministerstva školství. Původně ji plánovalo obnovit už v první polovině března, po zhoršení epidemické situace se tento záměr posunul na 12. dubna. Následně vláda avizovala uvolnění praktické výuky od 19. dubna, na doporučení epidemiologů to pak odložila o týden. Podle zástupců školských asociací tak mají školy vše na návrat žáků již delší dobu připravené. Uvolnění výuky podle nich přichází na poslední chvíli, ale ještě umožní žákům zvládnout maturity či závěrečné zkoušky i do konce června.

  Novinář Safronov po roce ve vazbě popsal, jak v Rusku vznikají špionské kauzy

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com