Firmy musí počkat, i když mají zájem. V očkování mají přednost registrovaní

irozhlas.cz

Pro očkování ve firmách není zatím podle premiéra Andreje Babiše dost vakcín. Prioritou je naočkovat registrované u praktiků, řekl ve čtvrtek Babiš v Lysé nad Labem.

Praktičtí lékaři podali 507 tisíc dávek očkování proti covidu, v Česku jich bylo ve všech očkovacích centrech a ordinacích aplikováno téměř 4,4 milionu.

Dosud praktici podávali převážně vakcínu od AstraZenecy, od čtvrtka k nimi směřuje i přímá distribuce vakcíny Moderna. Praktikům ale půjde tento týden místo slíbených 50 tisíc dávek této vakcíny jen 37 tisíc dávek. Víc jí totiž bude třeba na druhé dávky v očkovacích centrech. „Tam to musíme ještě doladit,“ uvedl Babiš k dodávkám do ordinací praktických lékařů.

Nyní se k očkování mohou registrovat lidé starší 40 let, o otevření registrace pro další věkové kategorie bude podle Babiše rozhodnuto v neděli, v plánu je kategorie lidí starších 35 let. Ještě v červnu by se měla otevřít registrace pro všechny věkové kategorie od 16 let.

Přibližně v polovině června by se podle premiéra mělo také rozhodnout o povinném nošení roušek. „Podle předběžných úvah by se roušky ještě měly nosit ve vybraných vnitřních prostorech,“ popsal předseda vlády. Dodal, že také záleží na vývoji epidemie. Na pátečním jednání by se vláda měla zabývat režimem nošení roušek ve školách.

Některé velké firmy začaly očkovat své zaměstnance samy. Je to pro ně výhodnější, nemusí testovat a jejich pracovníci nemusí za vakcínou nikam jezdit. Jenže vláda to zatím nepovolila. Zaměstnavatelé tak našli fígl – po dohodě s krajem zakládají očkovací centra. Pracovníky k očkování navíc motivují odměnami nebo volnem.

Třinecké železárny, jeden z největších zaměstnavatelů v zemi, má už téměř pětinu svých zaměstnanců naočkovaných proti koronaviru. Provizorním vakcinačním místem v prostorách bývalého krytu civilní ochrany v areálu železáren jich prošlo už 1 300.

  Arenberger pronajímal vlastní budovu nemocnici, kterou vedl. Získal tak kolem šesti milionů korun

Zdroj: https://www.idnes.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com