USA odsoudily nucené přistání letounu v Bělorusku a zadržení novináře

prahanadlani.cz

Vláda Spojených států ostře odsoudila nedělní vynucené přistání letounu společnosti Ryanair v Bělorusku a zadržení novináře, který byl na palubě. Vyzvala k urychlenému setkání mezinárodní skupiny pro civilní letectví, uvedla dnes agentura Reuters.

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken v neděli vyzval k neprodlenému propuštění novináře Romana Protaseviče, který byl na palubě letadla na trase z Atén do Vilniusu. Stroj musel přistát v běloruském Minsku, protože běloruské řízení letového provozu informovalo o potenciální hrozbě na palubě. Na palubě nic neobvyklého nalezeno nebylo, ale zadržen byl jeden z pasažérů – blogger Pratasevič, který je kritický vůči autoritářskému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

Podle Blinkena „šokující čin spáchaný Lukašenkovým režimem ohrozil životy více než 120 pasažérů, včetně občanů USA“. Šéf americké diplomacie dále řekl, že Spojené státy podporují „co nejrychlejší setkání Rady Mezinárodní organizace pro civilní letectví“. „Požadujeme mezinárodní vyšetřování a koordinujeme nejbližší kroky se svými partnery. Spojené státy stojí po boku lidí v Bělorusku,“ napsal Blinken na twitteru.

Incident vyvolal mezinárodní pobouření. Dnes se má téma a zavedení možných sankcí dostat i na pořad jednání mimořádného summitu EU. Český premiér Andrej Babiš označil čin Běloruska za absolutně nepřijatelný a ministr zahraničí Jakub Kulhánek podobně jako další evropští představitelé vyzval k propuštění běloruského aktivisty.

Autor: ČTK

  USA zařadily přes 116 zemí včetně Česka do nejvyššího stupně varování. Nedoporučují do nich cestovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com