Dohodli jsme se, že Česko stáhne žalobu kvůli Turówu, řekl polský premiér. Babiš to ale popřel

se.pl

Polský premiér Mateusz Morawiecki tvrdí, že Česko stáhne žalobu kvůli rozšiřování dolu Turów. Polskému rozhlasu to řekl po jednání s českým premiérem Andrejem Babišem (ANO) v Bruselu. Polsko má v příštích letech investovat 45 milionů eur, v přepočtu přes miliardu korun, do zabezpečení dolu.

Má také vzniknout společná expertní skupina, která bude posuzovat dopady těžby v dole na životní prostředí a zdroje podzemní vody, řekl Morawiecki.

Polská energetická společnost PGE dokončí výstavbu podzemního štítu, který bude alespoň do určité míry bránit odtoku podzemní vody. Na druhé straně bude stavět valy, které budou v dole bránit průsakům.

Babiš ale popřel, že by se s Polskem dohodl na stažení žaloby. Připustil ale, že s Morawieckim jednal a že existuje návrh dohody o dolu Turów.

„Polsko uznalo, že těžba poškozuje obyvatele České republiky. Proběhlo jednání našich expertů, kde byly domluveny kontury případné dohody s Polskem,“ řekl na tiskové konferenci premiér s tím, že návrh dohody musí projednat polská vláda. „Musíme jednat rychle.“

Evropský soudní dvůr v pátek vydal předběžné opatření, kterým na žádost Česka další provoz hnědouhelného dolu za českou hranicí okamžitě zakázal.

Důl Turów u česko-polské hranice zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu, kterou také vlastní společnost PGE. Polské ministerstvo klimatu loni v březnu přes námitky sousedních zemí o šest let prodloužilo firmě koncesi na těžbu, která by jinak v dubnu skončila.

Letos v dubnu pak polský ministr životního prostředí Michal Kurtyka povolil v Turówě těžbu až do roku 2044. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu.

České úřady se už v únoru obrátily na evropský soud s žalobou proti rozšiřování dolu. Polsko podle české strany porušuje unijní právo tím, že umožnilo pokračování těžby bez posouzení jejího vlivu na životní prostředí.

  Jih Evropy svírá vlna veder, teploty nad 40 stupňů hlásí Itálie i Španělsko

Lidé z pohraničí v Libereckém kraji se podobně jako obyvatelé sousedního Saska obávají v souvislosti s rozšiřováním domu vedle ztráty pitné vody také zvýšeného hluku, prašnosti a propadu půdy. Varšava to odmítá. Proti rozhodnutí evropského soudu o zastavení těžby se ohradili polský premiér Mateusz Morawiecki i společnost PGE. V dolu se těží dál.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com