Ohnisko s podezřením na indickou mutaci na Českolipsku se uklidnilo, říká hygienička Svrčinová

irozhlas.cz

Situace v ohnisku nákazy koronavirem na Českolipsku s podezřením na indickou mutaci se podle pověřené hlavní hygieničky Pavly Svrčinové uklidnila. Za poslední týden nejsou nové případy, řekla po jednání vlády.

„Krajská hygienická stanice Libereckého kraje prošetřila všechny kontakty, které tam byly, zpětně nechali udělat sekvenaci u těch vzorků, které byly pozitivní předtím,‘ uvedla.

V polovině května se nákaza začala šířit ze dvou ohnisek navázaných na obec Polevsko u Nového Boru. Ve školce a jedné firmě je tam 78 nakažených. O jaký typ mutace jde, hygienici zatím jistě nevědí, ale je podezření na nakažlivější indickou. Dva nemocní s podezřením na tuto mutaci ale nemají vazbu na obě ohniska, jen se pohybovali v regionu.

Vzorky na podrobnou analýzu, sekvenaci, odeslali hygienici do národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu a spolupracující laboratoře v Drážďanech. Výsledky by měli mít příští týden, přijatá opatření ale počítají s tím, že jde o mutaci.

Zrušené byly akce pro větší účast lidí. Například dnešní Noc kostelů v Křišťálovém chrámu v Kunraticích u Cvikova nebo sobotní jízdy historických vlaků mezi Českou Lípou a Děčínem. Důslednější jsou i kontroly policie a hygieny.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  Slovenská prezidentka Čaputová dnes navštíví Česko, setká se se Zemanem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com